13 Αυγούστου 2015

Παραμύθι χωρίς όραμα!

Κόκκινη γραμμή σβησμένη,στον λαϊκισμό δεμένη,εξουσία να πατήσει,το μνημόνιο να ψηφίσει
Παραμύθι χωρίς όραμα! Κάπως έτσι ξεκίνησε μια πρώτη φορά κι έναν καιρό το παραμυθάκι του ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας. Και είναι αλήθεια ότι είχε πολλές προϋποθέσεις για να γίνει ένα καλό παραμύθι. Και πριγκιπόπουλο είχε και πριγκιποπούλα και κακιά μάγισσα και φοβερό και τρομερό δράκο είχε... Οραμα όμως δυστυχώς δεν είχε, και τα πολιτικά παραμύθια που δεν έχουν όραμα δεν έχουν και καλό τέλος. Το παραμύθι δεν είχε το όραμα μιας χώρας-σταθερού μέλους της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Μιας χώρας που επιδιώκει ν' αναπτυχθεί οικονομικά και κοινωνικά στη βάση των αρχών της συνεργασίας και της αλληλεγγύης με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι σε αντίθεση και πολύ περισσότερο σε ρήξη με αυτές.

Μιας χώρας που δεν απειλεί με την πτώχευση και την αυτοαπομόνωσή της, αλλά προσπαθεί με κάθε τρόπο να τις αποτρέψει. Κι ας μη γελιόμαστε. Το όραμα αυτό δεν το κατάστρεψαν μόνο ο φοβερός δράκος Σόιμπλε και η κακιά μάγισσα Πλατφόρμα...Το παραμύθι δεν είχε το όραμα της δημιουργίας μιας σύγχρονης χώρας με θεσμούς και νόμους που γίνονται απ' όλους σεβαστοί, μιας χώρας που δεν κυριαρχούν η μίζα, το ρουσφέτι και η διαφθορά, μιας χώρας που πρέπει και μπορεί ν' αλλάξει, αν γίνουν θαρραλέα οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, για να υπάρξει αξιοκρατία, δικαιοσύνη, παιδεία.
Μιας χώρας όπου δεν θα διορίζει κάθε κυβέρνηση, αριστερή ή δεξιά, τους πολιτευτές της, τους φίλους, τους "δικούς" της. Μιας χώρας που δεν περιμένει από τον δράκο του παραμυθιού να της επιβάλει τα αυτονόητα.

Το παραμύθι δεν είχε καν το όραμα μιας προοδευτικής Ελλάδας. Γιατί μια προοδευτική Ελλάδα δεν χτίζεται με ακροδεξιούς τραμπούκους, με αυτούς που αποκαλούν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους "πουσταριά της Ευρώπης" ή με αυτούς που -αργά ευτυχώς- διαπίστωσαν ότι "λάθος ανθρώπους εκτέλεσε η "17 Νοέμβρη""! Η δήθεν, όπως αποδείχτηκε, αντιμνημονιακή συμπόρευση με ρατσιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις μόνο καλό τέλος δεν επιφυλάσσει για το αριστερό παραμύθι.
Οπως και η ρετσινιά της αριστείας που κόλλησαν στην παιδεία μας ή η παντελής έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού για το δράμα των... εξατμιζόμενων ή και λιαζόμενων μεταναστών. Το παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ δεν τέλειωσε βέβαια ακόμα, γι' αυτό και δεν ξέρουμε αν στο τέλος θα ζήσουν αυτοί καλά. Το σίγουρο πάντως είναι ότι εμείς θα ζήσουμε χειρότερα.

Γράφει ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού www.metarithmisi.gr-EΘΝΟΣ