13 Αυγούστου 2015

Γερμανία: Το Ισλαμικό Κράτος έκανε επίθεση με χημικά εναντίον κούρδων μαχητών

Image
Κούρδοι μαχητές υπέστησαν "πριν από μερικές ημέρες" μία επίθεση με χημικά όπλα στο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο εκπαιδεύει τους Peshmerga (πεσμεργκά) για να πολεμήσουν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας το «Ισλαμικό Κράτος» έριξε χειροβομβίδες αερίου σε μαχητές Peshmerga στο βόρειο Ιράκ. Οι Αξιωματούχοι του υπουργείου πιστεύουν ότι οι μαχητές χρησιμοποιησαν αέριο χλωρίου στα κουρδικα στρατεύματα στην πόλη της Makhmur, στην ημι-αυτόνομη κουρδική περιοχή βόρεια του Ιράκ. "Υπήρξε επίθεση με χημικά όπλα" νοτιοδυτικά του Αρμπίλ, εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP σήμερα, Πέμπτη, προσθέτοντας ότι οι γερμανοί στρατιωτικοι εκπαιδευτές δεν τραυματιστηκανς, ωστόσο μερικοί κουρδοι μαχητές είχαν υποστεί αναπνευστικά προβλήματα. "Υπήρξε μία επίθεση με χημικά όπλα (...), οι πεσμεργκά (κούρδοι μαχητές) που επλήγησαν από την επίθεση εμφάνισαν ερεθισμο των αναπνευστικών οδών", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ο τελευταίος δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιοι διενήργησαν την επίθεση εναντίον των κούρδων μαχητών οι οποίοι έχουν εμπλακεί σε μάχες με το ΙΚ. "Αμερικανοί και ιρακινοί ειδικοί εργάζονται αυτή τη στιγμή για να προσδιορίσουν τι πραγματικά συνέβη", δήλωσε ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στην επίθεση η οποία πραγματοποιήθηκε νοτιοδυτικά της Αρμπίλ, πρωτεύουσας της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Η επίθεση με τοξικά αέρια πραγματοποιήθηκε με ολμοβόλο, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει ποια ουσία χρησιμοποιήθηκε.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως οι στρατιώτες της Μπούντεσβερ (οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις) που έχουν αναπτυχθεί στο βόρειο Ιράκ προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους κούρδους μαχητές δεν κινδύνεψαν σε καμία περίπτωση.
"Οι γερμανοί στρατιώτες δεν επλήγησαν ούτε απειλήθηκαν (...) η προστασία των στρατιωτών μας στο βόρειο Ιράκ παραμένει σε κάθε περίπτωση στο πιο υψηλό επίπεδο", υπογράμμισε.
Οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι χρησιμοποίησαν όπλα που περιείχαν τοξικά αέρια εναντίον των κούρδων μαχητών.Οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και ειδικοί ανέφεραν τον Ιούλιο επιθέσεις με χημικά όπλα στη επαρχία Χασάκε, στη βορειοανατολική Συρία, εναντίον των κούρδων μαχητών.

Ούτε σε αυτή την περίπτωση διευκρινίστηκε το είδος του αερίου: "τα βλήματα αποδεσμεύουν ένα κίτρινο αέριο που αναδίδει μία έντονη οσμή χαλασμένου κρεμμυδιού".Οι κουρδικές δυνάμεις είχαν κάνει λόγο τότε για "αίσθηση καύσου στον λαιμό, στα μάτια και στη μύτη, που συνοδεύεται από πονοκεφάλους, μυικούς πόνους, απώλεια συγκέντρωσης, προβλήματα κινητικότητας και εμετούς".
Ογδόντα οκτώ Γερμανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα των Κούρδων του Ιράκ, η οποία βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα (35 μίλια) από το σημείο της επίθεσης. Έχουν βοηθήσει τόσο τους κουρδους Peshmerga και τους μαχητές των Γεζιντί στην προετοιμασία για τη μεγάλη μάχη ενάντια του Ισλαμικου Κράτους με γερμανικής κατασκευής όπλα. Αναφορές χημικών επιθέσεων από απο το ΙΚ έχουν αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά η σημερινή είναι η πρώτη επιβεβαιωμένη από το Υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας.
Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής του ιρακινού Κουρδιστάν είχε δηλώσει πως διαθέτει αποδείξεις για τη χρήση αερίου χλωρίου ως χημικού όπλου από το ΙΚ εναντίον των δυνάμεών της.Το χλώριο, που είχε χρησιμοποιηθεί κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι ένα αέριο που προκαλεί ασφυξία και η χρήση του έχει απαγορευθεί από τη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα το 1997.
Στο μεταξύ, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα ότι κούρδοι αντάρτες επιτέθηκαν σε στρατιωτικές θέσεις στην ανατολική Τουρκία κατά τη διάρκεια της νύχτας και επτά από τους μαχητές τους σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν με τις δυνάμεις ασφαλείας.Στη νοτιοανατολική πόλη Σιλώπη, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία, μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) άνοιξαν πυρ με τουφέκια και αυτοπροωθούμενες βομβίδες εναντίον μίας στρατιωτικής βάσης, προκαλώντας ανταλλαγή πυρών κατά την οποία τέσσερις μαχητές σκοτώθηκαν, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.
Επίσης, το PKK εξαπέλυσε παρόμοιες ταυτόχρονες επιθέσεις χθες βράδυ εναντίον μίας στρατιωτικής βάσης και ενός αστυνομικού σταθμού στην πόλη Ντιγιαντίν της επαρχίας Αγκρί, κοντά στα σύνορα με το Ιράν, και τρεις μαχητές σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που ακολούθησαν. Το πρακτορείο ειδήσεων ANF, που πρόσκειται στο PKK, μετέδωσε πως τουρκικές ειδικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον κοντινών κτιρίων μετά την επίθεση στην Ντιγιαντίν και τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους δύο νεαροί ηλικίας 15 και 16 χρονών που εργάζονταν σε γειτονικό αρτοποιείο. Ο απολογισμός αυτός δεν μπορεί προς το παρόν να επιβεβαιωθεί.
DeutscheWelle/ΑΠΕ
Απόδοση - Onalert