26 Μαΐου 2016

Υποχωρεί το Ισλαμικό Κράτος από την Συρία Αναμένεται πρωτοβουλία από τη Ρωσία για τροποποίηση του συριακού συντάγματος Του Νίκου Στέλγια


Syria’s Kurdish-led SDF launches operation northern RaqqaO τουρκικός και κουρδικός Τύπος αναφέρει σε δημοσιεύματα πως η συριακή αντιπολίτευση και οι κουρδικές δυνάμεις καταγράφουν σημαντικές επιτυχίες στο μέτωπο της καταπολέμησης του Ισλαμικού Κράτους.Οι Κούρδοι μαζί με συμμάχους, ξεκίνησαν μετωπική επίθεση κατά της πρωτεύουσας της οργάνωσης στην Συρία. Στόχος της συμμαχίας είναι η κατάληψη της Ράκκα.Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για την απελευθέρωση μικρών χωριών και κωμοπόλεων. Την ίδια ώρα, αναστάτωση έχει προκληθεί στο εσωτερικό της Ράκκα. Συγκεκριμένα, αυτόπτες μάρτυρες από το εσωτερικό της Ράκκα ενημερώνουν ότι το Ισλαμικό Κράτος, η διοίκηση της οργάνωσης έχει ξεκινήσει να εκκενώνει την πόλη που ελέγχει εδώ και χρόνια. Οι οικογένειες και οι συγγενείς των πολεμιστών αποχωρούν για πιο «ασφαλισμένες» περιοχές στην Συρία και το Ιράκ.Η επιχείρηση της απελευθέρωσης της Ράκκα βρίσκεται υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση των ΗΠΑ. Πριν από λίγες ώρες, υψηλόβαθμοι παράγοντες του αμερικανικού στρατού ήρθαν σε επαφή με την κουρδική πλευρά και τον τουρκικό στρατό και συζήτησαν τις λεπτομέρειες της επιχείρησης.

Οι Ρώσοι ετοιμάζουν πρωτοβουλία
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο, η Ρωσία ετοιμάζει μια νέα πρωτοβουλία στο πολιτικό πεδίο της Συρίας δρομολογόντας την τροποποίηση του συντάγματος.
Στόχος της Μόσχας είναι ο εκδημοκρατισμός του συριακού πολιτικού πεδίου. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, δρομολογείται και η αλλαγή της επίσημης ονομασίας της χώρας. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συριακή πλευρά έχει συμφωνήσει για να αφαιρεθεί από το σύνταγμα ο όρος «αραβική» από την επίσημη ονομασία της χώρας. Από τώρα και στο εξής, η επίσημη ονομασία της Συρίας ενδέχεται να είναι «Δημοκρατία της Συρίας» και όχι «Αραβική Δημοκρατία της Συρίας».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ