05 Δεκεμβρίου 2014

Σομαλία: Tι είναι οι ισλαμιστές της Αλ-Σαμπάαμπ και τι θέλουν

Σομαλία: Tι είναι οι ισλαμιστές της Αλ-Σαμπάαμπ και τι θέλουν
Η επίθεση ήταν πολύνεκρη: ισλαμιστές αντάρτες της Αλ-Σαμπάαμπ έκαναν επιδρομή σε λατομείο στην Κένυα, χώρισαν τους εργάτες σε μουσουλμάνους και μη, και εκτέλεσαν τους «απίστους».Λίγες μέρες νωρίτερα, μέλη της οργάνωσης είχαν στήσει ενέδρα σε ένα λεωφορείο και γάζωσαν με σφαίρες όσους δεν μπόρεσαν να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι.Ποιοι είναι, λοιπόν, αυτοί οι αντάρτες, και τι θέλουν;Η Αλ-Σαμπάαμπ είναι μια οργάνωση ισλαμιστών στην Σομαλία την οποία οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική από τον Μάρτιο του 2008. Τα μέλη της θέλουν να μετατρέψουν την Σομαλία σε φονταμενταλιστικό ισλαμικό κράτος.


Η οργάνωση έχει κατηγορηθεί για επιθέσεις στη Σομαλία, και στην Ουγκάντα, στις οποίες έχουν σκοτωθεί εργαζόμενοι στη διεθνή βοήθεια, δημοσιογράφοι, πολιτικοί ηγέτες και μέλη της ειρηνευτικής δύναμης της Αφρικανικής Ενωσης. Το συνολικό δυναμικό της Αλ-Σαμπάαμπ δεν είναι σαφές. Το 2011, υπολογίστηκε ότι ήλεγχε έως 1.000 μαχητές.

Η Αλ-Σαμπάαμπ έχει δεσμούς με άλλες οργανώσεις. Τον Φεβρουάριο του 2012, ο αρχηγός της ομάδας, Αχμέντ Αμπντί Γκοντάνε, και ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι κυκλοφόρησαν ένα βίντεο ανακοινώνοντας την συμμαχία των δύο οργανώσεων.

Πώς ξεκίνησε η αλ-Σαμπάαμπ; Δεκαετίες αδύναμων κυβερνήσεων εν μέσω ακραίας φτώχιας έχουν κάνει εδώ και καιρό την Σομαλία στόχο για ριζοσπαστικές οργανώσεις ισλαμιστών.Προκάτοχος της Αλ-Σαμπάαμπ ήταν η Αλ-Ιτιχάντ αλ-Ισλάμι (AIAI), η οποία ήθελε να δημιουργήσει ένα ισλαμιστικό εμιράτο στη Σομαλία. Την χρηματοδοτούσε, εν μέρει, ο πρώην ηγέτης της αλ-Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν. Η AIAI ενισχύθηκε μετά την πτώση, το 1991, της στρατιωτικής δικτατορίας στη Σομαλία, και στα χρόνια της αναρχίας που ακολούθησαν.

Το 2003, ξέσπασε διχασμός ανάμεσα στην παλιά φρουρά της IAIA - που ήθελε να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό μέτωπο - και στα νεότερα μέλη της, που ζητούσαν την ίδρυση ισλαμιστικού κράτους. Αλ-Σαμπάαμπ σημαίνει «Νεολαία».  Η διαμάχη οδήγησε τα νεότερα μέλη να συμμαχήσουν με μια ομάδα ισλαμικών δικαστηρίων - την Ενωση Ισλαμικών Δικαστηρίων (ICU) - που επιδίωκε να επιβάλει την τάξη σε ένα τοπίο που χαρακτηριζόταν από αντιμαχόμενους πολεμάρχους στην πρωτεύουσα. Δουλεύοντας μαζί, η Ενωση Ισλαμικών Δικαστηρίων και η Αλ-Σαμπάαμπ απέκτησαν τον έλεγχο του Μογκαντίσου, το 2006. Για να στρατολογεί νέα μέλη, η οργάνωση έχει έναν βραχίονα εξελιγμένων δημοσίων σχέσεων που περιλαμβάνει έναν λογαριασμό στο Twitter και παραγωγή βίντεο.

Πώς χρηματοδοτείται η Αλ-Σαμπάαμπ; Εκτιμάται ότι το 2011, έβγαζε μεταξύ 70 εκατομμυρίων δολαρίων και 100 εκατ. δολαρίων ετησίως, από φόρους και τέλη που επιβάλλονταν στα αεροδρόμια και στα λιμάνια, φόρους επί των αγαθών και των υπηρεσιών, φόρους σε είδος από τα εγχώρια προϊόντα, και «εισφορές για τον τζιχάντ», συχνά με εκβιασμούς.
BHMA