28 Οκτωβρίου 2014

Τ/κ διεθνολόγος: Αιφνιδίασε την Άγκυρα ο Αναστασιάδης


Την εκτίμηση ότι η αναστολή των συνομιλιών θα αποτελέσει πλεονέκτημα για τον Έρογλου, ενόψει των επερχόμενων «εκλογών» στα κατεχόμενα καθώς και ότι η Τουρκία δεν είχε προβλέψει την κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη να αναστείλει τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις, εξέφρασε με δηλώσεις του στο Sigmalive ο Τουρκοκύπριος πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος Dr. Erol Kaymak.  Όπως ανέφερε ο κ. Kaymak, η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία σε σχέση με την ΑΟΖ, αποσκοπεί στην αναχαίτιση των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξορύξει Φυσικό Αέριο, εν είδει αντιποίνων.
  Σε σχέση με τις συνομιλίες, ο Τ/κ διεθνολόγος δήλωσε ότι «η αναστολή της συμμετοχής του Νίκου Αναστασιάδη στις  διαπραγματεύσεις δεν είχε προβλεφθεί από τους Τούρκους», και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θεωρούσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προχωρούσε κάποια βήματα περεταίρω, πριν φθάσει στο σημείο της αναστολής.
 
Εστιάζοντας στη στρατηγική που ακολουθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στο κυπριακό, ο κ. Kaymak υποστήριξε ότι «για τον Νίκο Αναστασιάδη, η πολιτική κρίση αποτέλεσε ένα “βολικό άλλοθι” για να αποφύγει να εισέλθει στην άκαρπη διαδικασία του πάρε-δώσε, την οποία είχε συμφωνήσει».
 
Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, ο τεράστιος κίνδυνος που αντιμετωπίζει αυτή την ώρα η Κύπρος έχει να κάνει με την «παραμέληση». Όπως έχει διαφανεί, είπε, κανένας ξένος δεν είναι διατεθειμένος να δώσει αυτή τη μάχη για λογαριασμό του Αναστασιάδη. 
 
Οι Αμερικάνοι, συμπλήρωσε, έχουν  μια πολύπλοκη σχέση με την Τουρκία και η προτεραιότητα τους, αυτή την ώρα, είναι τα τεκταινόμενα στη Συρία και το Ιράκ και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, το κυπριακό να τεθεί στο  περιθώριο.
 
Σύμφωνα με τον Erol Kaymak, οι διαδικασίες ενόψει των επικείμενων «εκλογών» στα κατεχόμενα, θα οδηγήσουν την κατάσταση τουλάχιστον έξι μήνες πίσω και υπάρχει  ο κίνδυνος, αυτή η εξέλιξη να ευνοήσει μόνο τον  Έρογλου, ο οποίος είναι πάρα πολύ ικανοποιημένος από τον εκτροχιασμό των διαπραγματεύσεων.
 
Δεδομένου ότι η διεθνής κοινότητα είναι συνηθισμένη σε μια  διαιρεμένη Κύπρο, κανείς δεν  πρόκειται  να πει στην Τουρκία να κάνει πίσω από την κυπριακή ΑΟΖ,  εκτός και αν η ε/κ πλευρά είναι προετοιμασμένη για μια αντιπαράθεση, η οποία θα επηρεάζει τα συμφέροντα της ΕΕ ή των ΗΠΑ, κατέληξε ο Erol Kaymak.
 

athanasiout@sigmalive.com