15 Φεβρουαρίου 2013

Δυτικό "προνουντσιαμέντο" προς τα Σκόπια Πηγή:www.capital.gr

http://www.nato.int/nato_static/assets/pictures/stock_2012/20120718_120718-dsg-skopje_rdax_276x154.jpg
Του Κώστα Ράπτη
Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο να εκτροχιασθεί η ευρω-ατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ λόγω της παρατεινόμενης εσωτερικής πολιτικής κρίσης, όπως κατέδειξε και το χθεσινό “προνουντσιαμέντο” ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ-ΟΑΣΕ. “Με έντονη ανησυχία παρακολουθούμε την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Χρειάζονται επείγοντα μέτρα για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου μετά τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου. Παροτρύνουμε όλες τις πλευρές να ενδυναμώσουν για τον σκοπό αυτό τον πολιτικό διάλογο, να επικεντρωθούν στις στρατηγικές προτεραιότητες της χώρας και να θέσουν ως προτεραιότητα τα μέγιστα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της” αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε την Πέμπτη, σε μια προσπάθεια να προληφθούν τα χειρότερα, ενώ η γειτονική χώρα οδεύει ολοταχώς προς τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

Η υπό τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Branko Crvenkovski αντιπολίτευση των Σκοπίων, εξακολουθεί να μποϊκοτάρει τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου από τις 24 Δεκεμβρίου (οπότε η ασφάλεια του κτηρίου απέβαλε τους δημοσιογράφους και επιτέθηκε σε αντιπολιτευόμενους βουλευτές της που επιχειρούσαν να παρεμποδίσουν το κλείσιμο της συζήτησης επί του προϋπολογισμού) και να πραγματοποιεί συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από κυβερνητικά κτήρια γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι δεν θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές της 24ης Μαρτίου, ενώ οι 42 βουλευτές της θα παραιτηθούν ομαδικά. Αυτό ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της SDSM Gordan Georgiev, επικαλούμενος την αρνητική στάση της κυβέρνησης του Nikola Gruevski στο αίτημα της αντιπολίτευσης για ταυτόχρονη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μαζί με τις δημοτικές. (Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις δημοτικές εκλογές λήγει την 16η Φεβρουαρίου).

Μάλιστα ο Georgievπρόσθεσε ότι μόνο με επιστημονικούς (βλ.Ψυχιατρικούς) και όχι με πολιτικούς όρους μπορούν να ερμηνευθούν οι προηγούμενες κατηγορίες του Gruevski, ο οποίος, κατά την παρουσίαση του κυβερνητικού υποψηφίου για τον κεντρικό Δήμο Σκοπίων, Vladimir Todorovic, δήλωσε ότι σε λίγο “γνωστότερος Έλληνας δεν θα είναι ο Ζορμπάς, αλλά ο Crvenkovski: με ανθρώπους σαν αυτόν η Ελλάδα δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε για να μας εμποδίσει” [στην εξασφάλιση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.].

Την Τετάρτη ο Gruevski δήλωσε ότι η υιοθέτηση της πρότασης του προέδρου της χώρας για σύσταση adhocεπιτροπής που θα εξετάσει τα γεγονότα της 24ης Δεκεμβρίου και θα διατυπώσει συστάσεις για τον κανονισμό και την ασφάλεια της Βουλής, είναι επαρκής προϋπόθεση επιστροφής της αντιπολίτευσης στις συνεδριάσεις, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη επιτήρηση των δημοτικών εκλογών και την εκπλήρωση των σχετικών οδηγιών του ΟΑΣΕ.

Όλα αυτά, ενώ τα Σκόπια έχει ήδη επισκεφθεί αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Διεύρυνσης της Ε.Ε. Stefano Sanino, σε προετοιμασία της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα ο Επίτροπος Stefan Fuehle.

Από χθες βρίσκεται στη γειτονική χώρα και ο Βρετανός Εργατικός RichardHowitt, ως rapporteurτου Ευρωκοινοβουλίου για την ΠΓΔΜ. Ο Howitt προθυμοποιήθηκε να ασκήσει “εποικοδομητική επιρροή” στους πρωταγωνιστές της πολιτικής κρίσης των Σκοπίων, όμως την ίδια ώρα οι συνάδελφοί του, θορυβημένοι από την εσωτερική κατάσταση της ΠΓΔΜ έχουν ήδη καταθέσει 203 τροπολογίες στο περί ΠΓΔΜ σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου που θα συζητηθεί τον Μάρτιο. Προφανώς δυσκολεύει αρκετά η δουλειά του επιτρόπου Fuehle, ο οποίος έχει ήδη εκδώσει τρεις ετήσιες εκθέσεις της Κομισιόν που εισηγούνται έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων,και τον Δεκέμβριο επιχείρησε να συγκαλέσει τριμερή συνάντηση, παρεμβαλλόμενος “ως παρατηρητής” στην υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Matthew Nimmetz διαδικασία.


Πηγή:www.capital.gr