Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Στην ανεργία θα βρίσκεται το ένα τρίτο του ελληνικού εργατικού δυναμικού το 2013, σύμφωνα με τη δραματική πρόβλεψη που δημοσιοποίησε χθες το ΚΕΠΕ, «βλέποντας» εκτίναξη της ανεργίας στο 30,1% φέτος, από 24,6% που εκτιμά πως «έκλεισε» σε μέσα επίπεδα πέρσι. Το ΚΕΠΕ αναμένει ύφεση 4,1% ή και λίγο μεγαλύτερη φέτος, διαβλέποντας, πάντως, σημάδια σταθεροποίησης αλλά και αύξηση του πληθωρισμού στο 1,6% παρά την εξαετή ύφεση. Η πιο αισιόδοξη εκτίμησή του αφορά στο ισοζύγιο πληρωμών, αναμένοντας οριακό έλλειμμα 0,7% του ΑΕΠ, εξέλιξη που εκτιμά ότι εάν επιβεβαιωθεί θα συνιστά σημαντικό βήμα για τον τερματισμό της ύφεσης. Σε δηλώσεις του, χθες, στο MEGA, ο πρόεδρος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών Π. Κορλίρας έκανε λόγο για ύφεση 4,1% ή και λίγο παραπάνω φέτος, ενώ εκτίμησε πως η ανεργία θα υποχωρήσει όταν η οικονομία επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης, κάποια στιγμή το 2014. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΚΕΠΕ:
1 Περαιτέρω επιδείνωση της ανεργίας, την οποία αναμένει στο 30,1% φέτος από 24,6% πέρσι. Πρέπει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες του προβλέψεις το ΔΝΤ εκτιμούσε την ανεργία φέτος στο 26,6%, ενώ στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο του Οκτωβρίου υπήρχε εκτίμηση για ανεργία πέριξ του 23%.
2 Συνέχιση της ύφεσης και περιορισμό του εύρους της στο 4,1% φέτος από 6,3% το 2012. Οι αναλυτικές του εκτιμήσεις δείχνουν επιβράδυνση της ύφεσης ανά τρίμηνο το 2013 και συγκεκριμένα ύφεση 5,6% στο πρώτο τρίμηνο, 4,6% στο δεύτερο, 3,5% στο τρίτο και 2,9% στο τέταρτο. Οπως υποστηρίζει το ΚΕΠΕ, διαφαίνεται μια δυνητικά σταθεροποιητική τάση και υπάρχουν ενδείξεις για αποκλιμάκωση της ιδιαίτερα αρνητικής δυναμικής που χαρακτήρισε την οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2012.
3 Ιδιαίτερα ενθαρρυντική χαρακτηρίζει την εξέλιξη του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό αναμένεται σχεδόν να μηδενιστεί φέτος, δηλαδή να καταγραφεί οριακό έλλειμμα μόλις 0,7% του ΑΕΠ, από έλλειμμα 2,7% πέρσι, λόγω της περαιτέρω συρρίκνωσης των εισαγωγών και της δυναμικής αύξησης των εξαγωγών. «Η προδιαγραφόμενη αυτή εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική. Υποδηλώνει τον περιορισμό του συνολικού δανεισμού της χώρας από το εξωτερικό. Στον βαθμό που επιβεβαιωθεί θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της ύφεσης», εκτιμά.
4 Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός αναμένεται στο 1,6% από 1,1% πέρσι. Το ΚΕΠΕ επισημαίνει πως η αύξηση αυτή δημιουργεί ερωτήματα καθώς θα ανέμενε κανείς ότι υπό το καθεστώς συνεχιζόμενης συμπίεσης του εργατικού κόστους, της μειωμένης ζήτησης και της παρατεταμένης ύφεσης ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε. Θεωρεί πιθανότερη εξήγηση για την αύξηση τις αυξητικές επιδράσεις από τις τιμές ενέργειας, των διεθνών τιμών στα τρόφιμα αλλά και της επίδρασης των φόρων στην αγορά.