29 Μαρτίου 2013

Το Ιράν στο στόχαστρο μετά το «συγγνώμη» του Ισραήλ Μια νέα περίοδο σηματοδοτούν οι εξελίξεις


Του Νίκου Στέλγια
Η Άγκυρα δίνει το πράσινο φως στον αμερικανικό στρατό για να εντατικοποιήσει τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες, οι οποίες στρέφονται κατά του Ιράν.

Λίγες ημέρες μετά το επίσημο «συγγνώμη» της ισραηλινής κυβέρνησης στην τουρκική πλευρά σχετικά με την αιματηρή επίθεση του ισραηλινού στρατού στο τουρκικό καράβι «Μαβί Μάρμαρα», στην Μεσοποταμία λαμβάνουν σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες έρχονται να σηματοδοτήσουν την έναρξη μιας νέας περιόδου στην ευρύτερη περιοχή.

Την στιγμή που στο εσωτερικό της Τουρκίας, η Άγκυρα επιχειρεί να έρθει σε συνεννόηση με τους Κούρδους αντάρτες για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, η τουρκική κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως στον αμερικανικό στρατό για να εντατικοποιήσει τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες του, οι οποίες στρέφονται κατά του Ιράν. Την ίδια στιγμή, έχει εντατικοποιηθεί η μεταφορά όπλων δια μέσου της Τουρκίας, από την Δύση και τις αραβικές χώρες στους Σύριους αντάρτες. 


Σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην «www.kathimerini.com.cy» από τους κύκλους της συντηρητικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας και στο αεροδρόμιο της Άγκυρας. Διάφοροι Τούρκοι αναλυτές συμπεραίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες έχει εντατικοποιηθεί η μεταφορά όπλων δια μέσου της Τουρκίας στους Σύριους αντάρτες από την Δύση και τις διάφορες αραβικές χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν την συριακή αντιπολίτευση.
 

Την στιγμή που συνεχίζεται η μεταφορά όπλων και παροχή υποστήριξης στους Σύριους αντάρτες, η Άγκυρα λαμβάνει μια σημαντική πρωτοβουλία, η οποία αφορά το μέλλον του Ιράν. Σύμφωνα με τα σημερινά τουρκικά δημοσιεύματα, αμερικανικά αεροσκάφη τύπου RQ – 4 Global Hawk, που προορίζονται να συλλέξουν πληροφορίες για το Ιράν, μπορούν πλέον να κάνουν χρήση του εναέριου χώρου της Τουρκίας, στα πλαίσια προγράμματος του ΝΑΤΟ. Η συγκεκριμένη άδεια της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται στο προσκήνιο λίγες μόλις ημέρες μετά την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ.
 

Μέχρι στιγμής, τα αραβικά και τα μουσουλμανικά κράτη, τα οποία διατηρούν στενές σχέσεις με την Άγκυρα έχουν προσεγγίσει θετικά την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ. Για πολλούς εκπρόσωπους κυβερνήσεων, η συγκεκριμένη εξέλιξη σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα της Άγκυρας σε ότι αφορά την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής. 

Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο Παλαιστίνιος Πρέσβης στην Τουρκία Ναμπίλ Μααρούφ, σύμφωνα με την «Mıllıyet», φέρεται να δήλωσε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν, που στήριξε την Παλαιστίνη, αποδέχοντας να πληρώσει το ενδεχόμενο τίμημα στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, αναμένεται να γίνει αποδεκτός στην Παλαιστίνη, σαν ο «μεγάλος αδερφός». Για το ίδιο θέμα, ο ισραηλινός πολιτικός Ναφτάλι Μπένετ, μέλος της Κυβέρνησης Συνασπισμού του Ισραήλ, δήλωσε ότι από τη στιγμή δημοσιοποίησης της συγγνώμης του Ισραήλ στην Τουρκία, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι του προκειμένου να δει το Ισραήλ να μετανιώνει για τη συγγνώμη του.
 

Στο εσωτερικό της Τουρκίας, οι διαβουλεύσεις για την εξασφάλιση της κατάπαυσης πυρός ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και στο κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες με ένα μεγάλο εμπόδιο. Τις τελευταίες ημέρες, οι Κούρδοι αντάρτες ξεκαθαρίζουν ότι το μέλλον της κατάπαυσης του πυρός εξαρτάται από τα βήματα, τα οποία καλείται να πραγματοποιήσει τις επόμενες εβδομάδες η τουρκική κυβέρνηση. Η κουρδική πλευρά ζητεί από την Άγκυρα να πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στο πεδίο της δικαιοσύνης με απώτερο στόχο την εξασφάλιση της ασφάλειας των ανταρτών, οι οποίοι θα αποσυρθούν από τα τουρκικά εδάφη. Μέχρι στιγμής, η τουρκική πλευρά έχει απορρίψει το συγκεκριμένο αίτημα.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη