21 Απριλίου 2014

TO ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ ΜΕΤΡΑΕΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΚΑΛΠΗ Επικίνδυνα παιχνίδια με τη μειονότητα στη Θράκη

Τελική πρόβα για να δοκιμασθεί η δυνατοτητα χειραγωγησης και έλεγχου της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης στις «ανώδυνες» ευρωεκλογές, ώστε να αξιοποιηθεί πολιτικά το «κεφάλαιο» αυτό στις εθνικές εκλογές, αποτελεί η απόφαση εκείνων που επιχειρούν εδώ και τέσσερα χρόνια να αναστήσουν το κόμμα του Αχμέτ Σαδίκ, του πιο γνήσιου εκφραστή του τουρκισμού στη Θράκη , να κατέλθουν με αυτόνομο ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές.
Το τουρκι­κό προξενείο, που κινεί τα νήματα, έχει δώσει εντολή για στοίχιση όλων των μειο­νοτικών δυνάμεων πίσω από το DEB, στο οποίο ηγείται ο Μουσταφά Αλή Τσαούς (σε κύκλο).

Το τουρκι­κό προξενείο, που κινεί τα νήματα, έχει δώσει εντολή για στοίχιση όλων των μειο­νοτικών δυνάμεων πίσω από το DEB, στο οποίο ηγείται ο Μουσταφά Αλή Τσαούς (σε κύκλο).
Το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB) που αποτελεί τη συνέχεια του κόμματος που ιδρύθηκε από τον Αχμέτ Σαδίκ και έχει σήμερα πρόεδρο τον Μουσταφά Αλή Τσαούς με σαφείς δεσμούς με το Τουρκικό Προξενείο και τους ψευδομουφτηδες, επιχειρεί και μέσω της καμπάνιας που έχει ξεκινήσει να προβληθεί ως ο μοναδικός και αυθεντικός εκφραστής της «τουρκικής ταυτότητας» της μουσουλμανικής μειονότητας.

Με τη στήριξη του τουρκικού προξενείου και πολλών οργανώσεων που έχουν στηθεί τα τελευταία χρόνια στη Θράκη, το DEB κατέρχεται στις ευρωεκλογές επιχειρώντας καταγραφή των δυνάμεων αλλά κυρίως για να αποτυπωθεί η δυνατότητα του Προξενείου και των ακραίων της μειονότητας να χειραγωγούν τη μειονοτική ψήφο με στόχο τις εθνικές εκλογές. Αν και είναι εντελώς απίθανο το DEB να μπορέσει να πλησιάσει το πλαφόν του 4,7%, εφόσον μπορέσει να συσπειρώσει τη μειονοτική ψήφο, θα αποτελέσει ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των μεγάλων κομμάτων, καθώς οι τρεις ή και τέσσερις βουλευτές που μπορεί να εκλέξει η μειονότητα στη Θράκη αποτελούν μια σοβαρά υπολογίσιμη δύναμη λόγω και της δεδομένης ρευστότητας που αναδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις.

Στην ανακοίνωση της απόφασης για κάθοδο στις ευρωεκλογές το DEB στρέφεται ευθέως εναντίον των άλλων κομμάτων κάνοντας λόγο για ψήφους που πήγαιναν «σε εκείνους που μας θυμούνται πριν από τις εκλογές, δίνουν υποσχέσεις που μένουν στα λόγια» και στέλνει το μήνυμα ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι για να δοθεί μήνυμα «στη νοοτροπία και τις πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δημοκρατικά αιτήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, που αγνοεί τις προσδοκίες της, που κλείνει τα μάτια στα δίκαια αιτήματά της».
Μήνυμα «αντί­στασης» έναντι της ελληνικής Πολιτείας έστειλε από την Οργάνη ο Μουσταφά Αλή Τσαούς.

Μήνυμα «αντί­στασης» έναντι της ελληνικής Πολιτείας έστειλε από την Οργάνη ο Μουσταφά Αλή Τσαούς.

Το DEB και οι υποστηρικτές του είχαν όπως αποδείχθηκε πολύ ?πειστικά επιχειρήματα και έτσι υπήρξε μεγάλη δυστοκία για την εξεύρεση μειονοτικών υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των μεγάλων κομμάτων. Η προσπάθεια είναι προφανής, καθώς το τουρκικό προξενείο που κινεί τα νήματα έχει δώσει εντολή για στοίχιση όλων των μειονοτικών δυνάμεων πίσω από το DEB με το σύνθημα η «ισχύς εν τη ενώσει».

Ο πρώην βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ, ενώ είχε διαρρεύσει το όνομά του από τη ΔΗΜΑΡ ως υποψήφιου ευρωβουλευτή, την ημέρα που το DEB ανακοίνωνε την κάθοδό του στις ευρωεκλογές, ανακοίνωσε ο ίδιος ότι «χάριν της διασφάλισης ενότητας και ομοψυχίας στη μειονότητά μας για τις ευρωεκλογές, δεν αποδέχτηκα την πρόταση της ΔΗΜΑΡ. Στόχος μου είναι οι εθνικές εκλογές». Επισκέφτηκε μάλιστα τα γραφεία του DEB για να συγχαρεί τον κ.Τσαούς και να του ευχηθεί καλή επιτυχία.
   Ιλχάν Αχμέτ και Σιμπέλ Μουσταφάογλου εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την κάθοδο του DEB στις εκλογές!



Ιλχάν Αχμέτ και Σιμπέλ Μουσταφάογλου εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την κάθοδο του DEB στις εκλογές!

«Διαπιστευτήρια»
Από τα γραφεία του DEB πέρασαν γα να εκφράσουν τη στήριξή τους η πρώην υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δημοτική σύμβουλος Κομοτηνής Σιμπέλ Μουσταφάογλου και πολλά άλλα στελέχη της μειονότητας, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της «Τουρκικής Ενωσης Ξανθής» ΤΕΞ Αχμέτ Κουρτ που με δήλωσή του εξέφρασε «θαυμασμό για την απόφαση του κόμματος DEB να μετάσχει στις ευρωεκλογές», προσθέτοντας ότι «είναι απόλυτη η πίστη του πως η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης θα περάσει με επιτυχία αυτές τις εξετάσεις. Ας είναι ανοιχτός ο δρόμος μας».
Μια ξεχωριστή Ρομά, η Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου, βρίσκεται στο στόχαστρο των μειονοτικών αλλά και των ακροδεξιών.

Μια ξεχωριστή Ρομά, η Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου, βρίσκεται στο στόχαστρο των μειονοτικών αλλά και των ακροδεξιών.
Η προσπάθεια του προξενείου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «αμυντική» καθώς επιχειρεί να ακυρώσει την ομαλή ενσωμάτωση της μειονότητας στην ελληνική κοινωνία και φυσικά και στην πολιτική ζωή της χώρας. Αποκλείοντας, είτε με απειλές είτε με άλλους τρόπους, προβεβλημένους μειονοτικούς να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια των μεγάλων κομμάτων επιχειρεί μια πρώτη καθαρή καταγραφή του ελέγχου που μπορεί να έχει στη μειονοτική ψήφο.Ετσι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει αυτό το όπλο στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές «εκβιάζοντας» ουσιαστικά και πολιτευτές και πολιτικά κόμματα. Δεν είναι τυχαία η δήλωση του Ιλχάν Αχμέτ, ότι τώρα στηρίζει στις ευρωεκλογές το DEB και ο ίδιος θα επιδιώξει την εκλογή του (με τη ΔΗΜΑΡ) στις εθνικές εκλογές.

ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΑΛΗ ΤΣΑΟΥΣ
Κηρύγματα μίσους και τουρκισμού από τον πρόεδρο του DEB
Οι ευρωεκλογές θα κρίνουν και τον πρόεδρο του DEB Μουσταφά Αλή Τσαούς (που είχε εργαστεί ως καφετζής στην «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής») καθώς θα φανεί εάν μπορεί να αντέξει τα βάρος της κληρονομιάς του Αχμέτ Σαδίκ. Ομως θα έχει να αντιμετωπίσει και την αντιπαλότητα των παραδοσιακών πολιτικών στελεχών της μειονότητας που με αριστοτεχνικό τρόπο τα τελευταία σχεδόν είκοσι χρόνια ισορροπούν μεταξύ του τουρκικού προξενείου και της παρουσίας τους στα μεγάλα κόμματα.

Ο Τσαούς πάντως δεν χάνει την ευκαιρία για κηρύγματα τουρκισμού και το έπραξε και στην ομιλία του στην Οργάνη (όπως δημοσιοποιήθηκε από τα tourkikanea.gr). Στην ομιλία αυτή ο Τσαούς αφού με συναισθηματισμούς προσπάθησε να ευαισθητοποιήσει τους παλιούς οπαδούς του Σαδίκ, στράφηκε και στη νέα γενιά σε μια προσπάθεια να κρατήσει ζωντανό το μήνυμα «αντίστασης και ενότητας» έναντι της ελληνικής Πολιτείας.

Οι αναφορές του ήταν αρκετά προκλητικές: «Δόξα στον Αλλάχ είμαστε μουσουλμάνοι. Αλλά έχουμε και την καταγωγή μας. Η τιμή και η περηφάνια μας έρχεται από την τουρκική μας καταγωγή. Προσέξτε, το κραυγάζω από εδώ. Εμείς προερχόμαστε από την τουρκική φυλή. Τούρκοι γεννηθήκαμε και Τούρκοι θα πεθάνουμε. Σχετικά με αυτό να μην περιμένουν τίποτε άλλο...». Ο κ. Τσαούς περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση, ζήτησε την αναγνώριση των παράνομων αυτοαποκαλούμενων μουφτήδων και στο θέμα της εκπαίδευσης λίγο πολύ κατήγγειλε την Πολιτεία ότι λειτουργεί όλο και πιο πολλά καλά δημόσια σχολεία και αυτό αποτρέπει τα παιδιά της μειονότητας να πηγαίνουν στα (οπισθοδρομικά) μειονοτικά σχολεία... Σε ένα κήρυγμα που καλλιεργούσε το μίσος, ο Τσαούς αναφέρθηκε στους δυο και τρεις μισθούς που μπαίνουν στο σπίτι κάθε χριστιανικής οικογένειας στη Ροδόπη, δίνοντας τη δική του εξήγηση: «Οι μισοί εξ αυτών των μισθών, είναι οι μισθοί των Τούρκων της Δυτικής Θράκης. Είναι μισθοί της πιο υπάκουης και καλόβουλης μειονότητας στον κόσμο...».

ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΡΗΞΗ ΑΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ
Μειονοτικοί εναντίον ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα της Σαμπιχά
Σε μια απρόβλεπτη κίνηση και αιφνιδιάζοντας τους συνήθεις «προστάτες» της μειονότητας, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ως υποψήφιά του για τις ευρωεκλογές τη μουσουλμάνα Ρομά από το Δροσερό Ξάνθης, Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου, που εδώ και χρόνια βρίσκεται στο στόχαστρο τόσο των «προξενικών» όσο και ακροδεξιών της περιοχής για την προσπάθειά της να «εξανθρωπίσει» τον οικισμό, να προβάλει τα δικαιώματα των Ελλήνων μουσουλμάνων Ρομά και κυρίως να εμποδίσει την προσπάθεια του τουρκικού προξενείου και των ανθρώπων του για εξάλειψη των διαφοροποιήσεων στο εσωτερικό της μειονότητας, ώστε όλοι οι μουσουλμάνοι (τουρκογενείς, Πομάκοι και Ρομά) να εμφανίζονται ως «τουρκική μειονότητα».

Η Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου έχει πρωτοστατήσει στη λειτουργία ενός πρώτου ελληνικού (με ιδιωτική μάλιστα δωρεά) παιδικού σταθμού και κατόπιν ελληνικού σχολείου στον οικισμό των Ρομά στο Δροσερό, κάτι που ανέκοψε τις προσπάθειες του τουρκικού προξενείου να επιβάλει τον έλεγχό του στους Ρομά.

Στο βήμα του ΟΗΕ
Επίσης, στο παρελθόν με ξεχωριστό θάρρος εμφανίσθηκε σε επιτροπές του ΟΗΕ, που μέχρι τότε μονοπωλούσαν οι εκπρόσωποι του τουρκισμού για να καταγγείλουν την Ελλάδα και παρουσίασε την άλλη πλευρά του νομίσματος με τη βίαιη προσπάθεια εκτουρκισμού των Ελλήνων μουσουλμάνων Ρομά. Για τη δράση της και κυρίως για την προσπάθειά της να αναδείξει τα προβλήματα των Ρομά της κοινότητάς της, η Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.

Βεβαίως, όπως ήταν αναμενόμενο, υπήρξε μπαράζ επιθέσεων εναντίον της επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, και ο πρώην βουλευτής Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά απείλησαν την Κουμουνδούρου ότι, εάν δεν αποσύρει τη Σαμπιχά ή τουλάχιστον δεν συμπεριλάβει κάποιο από τα «παραδοσιακά» πολιτικά στελέχη της μειονότητας, θα υπάρξει πλήρης ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με τη μειονότητα.

Αυτή η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά επενδύει περισσότερο στο μέλλον, καθώς πλήττει ευθέως τη φανερή προσπάθεια του προξενείου (με τη σιωπηρή συνηγορία των μειονοτικών στελεχών των άλλων κόμματων) να χειραγωγήσει το σύνολο των Ελλήνων μουσουλμάνων, ανεξαρτήτως καταγωγής και γλώσσας.

Μένει να αποδειχθεί τουλάχιστον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υποκύψει στις απαιτήσεις και στους εκβιασμούς, που προέρχονται τελικά από το τουρκικό προξενείο, για απόσυρση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάνογλου...
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr