09 Οκτωβρίου 2014

Σε ποιον βρίσκεται το εξωτερικό χρέος της Ρωσίας;

Της Silvia Merler
Τα στοιχεία από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας εμφανίζουν ότι στο α΄ τρίμηνο του 2014, το 90% του εξωτερικού χρέους της χώρας βρίσκεται στις τράπεζες και σε άλλους κλάδους, ενώ το δημόσιο χρέος αντιστοιχεί στο 7,5% του συνόλου. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι κρατικές τράπεζες και οι επιχειρήσεις δεν διακρίνονται από αυτά τα στοιχεία, το πραγματικό μερίδιο της κυβέρνησης είναι πιθανότατα υψηλότερο. Το εξωτερικό χρέος τόσο των τραπεζών όσο και άλλων κλάδων, τα δάνεια και οι υποχρεώσεις σε άμεσους επενδυτές, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό.

Και πότε πρέπει να πληρωθεί αυτό το χρέος;
Το 54% του εξωτερικού χρέους της Ρωσίας έχει διάρκεια άνω των δύο ετών (γενικά: το 10% είναι μεταξύ 102 ετών ενώ περίπου το 23% έχει διάρκεια ενός έτους ή λιγότερο. Για μέρος του εξωτερικού χρέους, οι λήξεις δεν είναι διαθέσιμες ή ανύπαρκτες (χρέος χωρίς χρονοδιάγραμμα). Από αυτό το μέρος του χρέους που πρέπει να πληρωθεί σε ένα χρόνο, οι μεγαλύτερες πληρωμές θα είναι τον Δεκέμβριο –καθώς λήγει χρέος 32 δισ. δολαρίων που κρατείται από τράπεζες και άλλους κλάδους- και άλλα 28 δισ. δολάρια το 2015.



© Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/1451-whose-is-russias-external-debt/


Πηγή:www.capital.gr

 



Πηγή:www.capital.gr