10 Ιουνίου 2014

Η Τουρκία συμπληρώνει τα κενά που άφησε η Δύση στο Νότιο διάδρομο μεταφοράς φυσικού αερίου

Στην  συμφωνία που υπεγράφη στις 30 Μαΐου στην Άγκυρα η Τουρκική εταιρεία φυσικού αερίου BOTAS αύξησε το μερίδιό της στον αγωγό φυσικού αερίου  Trans-Anatolian (TANAP) από το 20% στο 30%. Αυτό σημαίνει ότι οι μέτοχοι του TANAP προς το παρόν είναι οι: η SOCAR του Αζερμπαϊτζάν με 58%, η BP της Βρετανίας με 12% και η τουρκική Botas με 30%. Η γαλλική Total και η νορβηγική Statoil αποσύρθηκαν από το έργο αυτό πέρυσι.Επιπλέον, η Total αποφάσισε να εγκαταλείψει το έργο Shah Deniz και να πουλήσει το 10% του μεριδίου της στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου TPAO, έναντι 1,45 δισ. δολαρίων. Η Total ήταν η επόμενη εταιρεία (μετά την Statoil τον Δεκέμβριο του 2013) που περιόρισε την εμπλοκή της στο πεδίο Shah Deniz, το οποίο είναι η κύρια πηγή φυσικού αερίου για τον σχεδιαζόμενο αγωγό TANAP (που μεταφέρει φυσικό αέριο από την Τουρκία προς την Ευρώπη).Μετά από αυτή τη συμφωνία, η κοινοπραξία Shah Deniz θα αποτελείται από: την  BP με 29%,την  SOCAR με 17%, την TPAO με 19%, την Statoil με 15,5%, τη Lukoil με 10% και την NICO του Ιράν με 10%.


Με τη σειρά του, ένας εκπρόσωπος της SOCAR ανακοίνωσε στις 3 Ιουνίου ότι η E.ON και η Total είχαν την πρόθεση να αποχωρήσουν από τη συμμετοχή τους στον αγωγό φυσικού αερίου Trans-Adriatic (TAP), που εκτείνεται από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Τόσο οι TANAP και TAP και το πεδίο Shah Deniz αποτελούν βασικά στοιχεία του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, μια πρωτοβουλία που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρωτοβουλία αυτή προβλέπει την κατασκευή υποδομών που θα επιτρέπει την εισαγωγή φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής. Προβλέπεται ότι το Αζερμπαϊτζάν θα προμηθεύει 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αρχής γενομένης από το 2019 κατά το αρχικό στάδιο της λειτουργίας του Νότιου Διαδρόμου.- Balkans.com Business News - 10.06.2014