21 Σεπτεμβρίου 2014

"Ξέρουμε την Ιστορία μας- Είμαστε Η φυλή που τραγουδάει στην αγκαλιά του ήλιου. "

http://www.e-dromos.gr/wp-content/uploads/2014/09/damiras-315x200.jpg

Ποιοί είναι οι στόχοι; Ποιά εφόδια διαθέτεις; Ποιά τακτική πρέπει να ακολουθηθεί για την επίτευξη τους με την μεγαλύτερη οικονομία δυνάμεων; Ποιά τα στρατηγικά σου πλεονεκτήματα; Ποιά τα μειονεκτήματα σου; Ποιές οι κατευθύνσεις σου; Ποιές οι δυνατότητες διαπραγμάτευσης; Ποιά τα εναλλακτικά σχέδια δράσης Πως θα διαχειριστείς μια κρίση που δύναται να ξεφύγει από κάθε έλεγχο; Ποιές οι προβλέψεις σου; Ποιά η σχέση σου με ένα εξωτερικό περιβάλλον το οποίο και ραγδαία μεταλλάσσεται;  Αυτά τα ερωτήματα που αποτελούν την βάση της όποιας στρατηγικής σκέψης και οι απαντήσεις σε αυτά δυστυχώς σήμερα  απουσιάζουν από πολλά σημειώματα  .Έτσι πολλοί αδυνατούν να εκφέρουν τα αυτονόητα . Νεοφιλελεύθερες  πολιτικές είναι υπεύθυνες για την σοβαρότατη οικονομική κρίση που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Δυστυχώς η Ευρώπη ως  υπερεθνική δομή απέτυχε να ενώσει τους λαούς της. Το Ευρωπαϊκό Εθνος η ιδέα πάνω στην οποία οικοδομήθηκε εξέλειπε καθώς χώρες όπως η Αγγλία η Γαλλία και η Γερμανία διεκδίκησαν τον ρόλο του κύριο διαμορφωτή των εξελίξεων πρός ικανοποίηση των δικών τους στρατηγικών δογμάτων. Η σοβαρή οικονομική κρίση που την ταλανίζει  πριμοδότησαν τόσο τις εσωτερικές πολιτικές αντιπαλότητες σε κάθε χώρα μέλος ενώ παράλληλα συνάντησαν τις υποβόσκουσες εθνοτικές διαφορές. Το μείγμα ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που αδυνατεί να το διαχειριστεί ο οιοσδήποτε και ουδείς δύναται να προβλέψει πόσους αιώνες θα μας φέρει πίσω Ως Έλληνας θα περίμενα να δώ να αναγορεύεται ως άφρονη η τακτική της Ρωσίας (του αυταρχικού και αντιδημοκρατικού καθεστώτος της οποίας ηγείται ο Πούτιν η πληθωρική προσωπικότητα του οποίου υπερκαλύπτει την βασική ανάγκη του σημερινού Έλληνα, αυτής της σπουδαιότητας μέσω της σπουδαιοφάνειας  και του εντυπωσιασμού)   η οποία επιδιώκει με τρόπο απαράδεκτο  και  παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας να ενσωματώσει εδάφη της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης . Δεν το είδα αντίθετα είδα την λανθάνουσα νεκρανάσταση του μύθου του Ξανθού Γένους. 

Με μεγάλη χαρά είδα δημοσίευμα εφημερίδας να καταγράφει την θέση των Ελλήνων της Μαριούπολης .Άξιο επισήμανσης το παρακάτω απόσπασμα  " «Ξέροντας την ιστορία μας σε αυτή την περιοχή προσπαθούμε να διατηρήσουμε ουδετερότητα και να μην έχουμε καμία συμμετοχή. Πολύ λίγοι Έλληνες πήγαν να πολεμήσουν στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, ωστόσο αυτές είναι καθαρά ατομικές επιλογές". Προσέξτε το "Ξέρουμε την Ιστορία μας"  και να σημειωθεί ότι οι Έλληνες της Μαριούπολης αυτοαποκαλούνται Ρωμιοί  παρά την γνωστή καταγωγή τους. Επιστρέφοντας θα πρέπει να τονιστεί πως η κατάρρευση της Ε.Ε. ακολουθεί την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και του Ανατολικού Μπλοκ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας ,άλλωστε το σχήμα οικοδόμησης τους ήταν το ίδιο Κέντρο-Μητρόπολη με Περιφέρεια-Δορυφόρο. Η Αραβική Ανοιξη, ο Αραβικός Χειμώνας και τα οσα λαμβάνουν στην Μέση Ανατολή αν και συνδέονται σε κάποιο βαθμό με τις γενικότερες εξελίξεις έχουν την δική τους ιδιατερόττηα , όσοι την παραγνωρίζουν οδηγούνται σε πλάνη.


Αναλύοντας την συρρίκνωση του Ελληνισμού απεδείχθη πως υποτακτικές αστικές
ελίτ εργάστηκαν ως πέμπτη φάλαγγα θυσιάζοντας λίκνα του Ελληνικού πολιτισμού
στο βωμό της υπεράσπισης των προνομίων τους.Οι ίδιες κλίκες-φατρίες ανθρώπων
ακόμα και σήμερα τροφοδοτούν πολιτικά σχήματα τα οποία έχασαν την φερεγγυότητα
τους λόγω ασυνέπειας θεωρίας και πράξης, λόγω απουσίας της ηθικής από την
πολιτική τους λόγω της αποστολής τους που δεν ήταν άλλη από την διατήρηση του στάτους κβο ως έχει με ελάχιστες μεταλλάξεις , δηλαδή η διατήρηση της συγκέντρωσης οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής δύναμης στα χέρια των ολίγων και η φτωχοποίηση περιθωριοποίηση των πολλών .Αυτό δε συνιστά το δομικό πρόβλημα του σύγχρονου καπιταλιστικού συστήματος, πολλοί το αγνοών και έτσι περιπλανώνται εις μάτην σε αυτοσχεδιασμούς τους οποίους αναγορεύουν σε ατραπούς.

 

Τέλος σε ότι αφορά την Αριστερά στην Ελλάδα παρά την δομική της καχεκτικότητα, παρά τον συνεχώς αποποιούμενο ριζοσπαστισμό της δικαιούται να έχει την ευκαιρία της στο Ελληνικό γίγνεσθαι. Το να χρησιμοποιεί στρατηγικές που κατά το παρελθόν ακολούθησαν Δεξιά και κέντρο κατά κόρον για να προκαλέσει εκλογές δεν το θεωρώ τόσο ενοχλητικό άλλωστε έχει το επιχείρημα πως για δεκαετίες το Δεξιό παρακράτος η υποτακτική Δεξιά και το κέντρο εξέτρεπαν και νόθευαν την λαϊκή εντολή. Στην Δημοκρατία δεν χωράνε λογικές εκφοβισμού , απειλών όπως και στον Δημοκρατικό πατριωτισμό δεν χωράνε κοντόθωρες μυωπικές λογικές.Ας αναζητήσουμε τις αρετές του Έθνους μας μακριά από προγονοπληξίες και ας απομυθοποιήσουμε πολλά από το γίγνεσθαι μας ίσως έτσι φτάσουμε στο "Ξέρουμε την Ιστορία μας" των Ελλήνων της Μαριούπολης.
  *Σχόλιο σε άρθρο του
Σάββα Καλεντερίδη στην Εφημερίδα Δημοκρατια