13 Ιανουαρίου 2016

Vanessa Redgrave: Αισθητική και ουσία


Κώστας Μάρκου-Η δραματική επικαιρότητα που δέσποσε  τη χρονιά που πέρασε στην Ελλάδα,  την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο ήταν τα προσφυγικά κύματα, που συνεχίζουν να έρχονται από τη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική. Ένα τέτοιο κολοσσιαίο πρόβλημα έχει πολλές αναγνώσεις πρώτιστα ανθρωπιστικές, πολιτικές, οικονομικές, ειδησεογραφικές και άλλες.Παράλληλα, όπως κάθε γεγονός μικρό ή μεγάλο σε δεύτερο χρόνο αναδεικνύονται και άλλες πτυχές που εμφανίζονται είτε λόγω της χρονιότητας, είτε λόγω της ύφεσης των γεγονότων, είτε ακόμα ακόμα λόγω ποικιλίας στην οπτική των παρατηρητών. Παρακολουθήσαμε λόγου χάριν την διαφορετική αντιμετώπιση ενός επεισοδίου με φωτορεπόρτερ που θέλησε, με τα δικά του κριτήρια, να αιχμαλωτίσει με την κάμερα του στιγμές του προσφυγικού δράματος.
Μια τέτοια δεύτερη ανάγνωση μας προσφέρει και η ειδησεογραφία της επίσκεψης της γνωστής ηθοποιού και πολιτικής ακτιβίστριας Vanessa Redgrave στους καταυλισμούς. Η Redgrave έχει ονομαστεί από τους  Άρθουρ Μίλερ και Τένεσι Ουίλιαμς ως "η σπουδαιότερη ηθοποιός εν ζωή της εποχής μας" και παραμένει μέχρι σήμερα η μόνη Βρετανίδα ηθοποιός που έχει βραβευτεί με Όσκαρ, Έμμυ, Τόνι, Χρυσή Σφαίρα, Screen Actors Guild Award και βραβείο Φεστιβάλ Καννών. Ταυτόχρονα είναι γνωστή η πολιτική της στράτευση στην αριστερά από νεαρή ηλικία και η δραστηριότητα της στην υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων στην πατρίδα της, αλλά και των Παλαιστινίων κλπ. Με άλλα λόγια τώρα στην ώριμη ηλικία της που δεν τη κρύβει (78 ετών), είναι «χορτάτη» σαν άνθρωπος  όπως λέει ο Καζαντζάκης, και μπορεί να χειρίζεται την βαθιά ουσία του «είναι» της.

Παρατηρήστε την στις φωτογραφίες. Ανεπιτήδευτη, χωρίς μακιγιάζ, με απλά ρούχα, γαλήνιο βλέμμα, χωρίς να κρύβει τα σημάδια του χρόνου αλλά και της σοφίας στο πρόσωπο της, χωρίς να επιζητεί στην πρωτοβουλία της προσωπική καταξίωση. Ένας άνθρωπος που πήγε να δώσει και όχι να πάρει.
Δέστε από την άλλη μεριά την ελληνίδα «σταρ» που τη συνόδευε. Τα ακριβώς αντίθετα. Γνωστή ατάλαντη ηθοποιός, παρούσα κυρίως στο life style των κακόγουστων περιοδικών και της κοσμικής ζωής, με πανάκριβη ενδυμασία προσεγμένη για την περίσταση από τον ενδυματολόγο της, με εμφανώς «δήθεν» ύφος  και «συμπαθητικά πονεμένο» βλέμμα, απροσδιορίστου ηλικίας προφανώς λόγω πολλαπλών πανάκριβων αισθητικών παρεμβάσεων, που εμφανώς απολαμβάνει τη δημοσιότητα. Ένας άνθρωπος που πήγε να πάρει και όχι να δώσει.

Δυο κόσμοι τελείως διαφορετικοί. Ένα μόνο δεν καταλαβαίνω. Τι ήθελε η Redgrave με δαύτη.
* Ο Κώστας Β. Μάρκου είναι γιατρός και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας.
tvxs