08 Απριλίου 2015

Ισλαμιστές προ των πυλών της Δαμασκού


Φωτογραφία αρχείου: 31 Ιανουαρίου του 2014, κάτοικοι του πολιορκημένου (τότε από τον συριακό στρατό, τώρα και από το «Ισλαμικό κράτος») καταυλισμού για Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Δαμασκό συνωστίζονται για να παραλάβουν βασικά είδη διατροφής του ΟΗΕ | AP Photo/ UNRWA,
«Δεν υπάρχουν καθόλου τρόφιμα, καθόλου νερό, παρά μόνον ελάχιστα φάρμακα. Η κατάσταση στον καταυλισμό είναι πέρα από απάνθρωπη. Οι κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους, οι μάχες μαίνονται στους δρόμους. Αναφέρονται βομβαρδισμοί. Αυτό πρέπει να σταματήσει και οι άμαχοι πρέπει να απομακρυνθούν»...
Μ’ αυτά τα λόγια περιγράφει ο Κρις Γκίνες, εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), τις αποτρόπαιες συνθήκες που επικρατούν στο μαρτυρικό Γιαρμούκ, τον καταυλισμό (κατ’ όνομα) μόλις 8 χιλιόμετρα νότια από το κέντρο της Δαμασκού, όπου άρχισε σταδιακά από το 1957 να βρίσκει καταφύγιο η μεγαλύτερη -όπως εξελίχθηκε- κοινότητα Παλαιστίνιων προσφύγων στη Συρία, αριθμώντας στο αποκορύφωμά της περίπου 160.000 εκτοπισμένους. Μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με αστική δόμηση και πλήρεις υποδομές, που μετατράπηκε και διοικητικά σε προάστιο της συριακής πρωτεύουσας και τελικά σε παγίδα θανάτου για τους εξαθλιωμένους κατοίκους του.

Σαν να μην έφτανε ο σχεδόν διετής αποκλεισμός από τον συριακό στρατό και η σκόπιμη λιμοκτονία του εναπομείναντος πληθυσμού των 18.000 (καθότι το Γιαρμούκ ελέγχεται τα τελευταία χρόνια από αντικαθεστωτικές παλαιστινιακές πολιτοφυλακές, που έχουν συμμαχήσει με αντάρτες της ένοπλης αντιπολίτευσης), οι εγκλωβισμένοι βρίσκονται αντιμέτωποι από την περασμένη Τετάρτη και με την εισβολή του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού κράτους», που μπόρεσε να καταλάβει μεγάλο μέρος του καταυλισμού, φτάνοντας μια ανάσα από την έδρα του Μπασάρ Αλ Ασαντ.
Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι και Σύροι ακτιβιστές καταγγέλλουν πως την έφοδο του Ι.Κ. διευκόλυναν μαχητές του (αντίπαλου κατά περίπτωση) Μετώπου Αλ Νούσρα, της συριακής θυγατρικής της Αλ Κάιντα, παρά τις διαψεύσεις της οργάνωσης και τους ισχυρισμούς πως κρατά «ουδέτερη στάση».
Τα δύο μορφώματα των ακραίων σουνιτών ασπάζονται τον τζιχαντιστικό εξτρεμισμό κι ενώ σε ορισμένες περιοχές της Συρίας η Αλ Νούσρα πολεμά το Ι.Κ., περιστασιακά επιδιώκει λυκοφιλίες μαζί του συντρέχοντάς το όπου και όταν εξυπηρετεί την ατζέντα της.

Αδιάκοπη πολιορκία
Η συριακή αεροπορία συνεχίζει τα πλήγματα με βόμβες-βαρέλια στο Γιαρμούκ και την απώθηση του Ι.Κ. στο έδαφος έχουν αναλάβει εκ των πραγμάτων Παλαιστίνιοι μαχητές της πολιτοφυλακής Ακναφ Μπέιτ αλ Μάκντις, που πρόσκειται στη Χαμάς, έχοντας αποκτήσει τον έλεγχο του καταυλισμού μετά από εσωτερική ένοπλη διαμάχη με αντίπαλες παλαιστινιακές οργανώσεις που υποστηρίζουν τον Ασαντ και τελικά εκδιώχθηκαν. Συνεπικουρούμενοι από Σύρους αντάρτες, οι Παλαιστίνιοι δίνουν τώρα μάχες σώμα με σώμα με τους εξτρεμιστές του Ι.Κ., ενώ έρχονται στο φως οι πρώτες πληροφορίες για φρικαλεότητες κατά των αμάχων.

Ο ανώτατος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ κατήγγειλε ήδη αποκεφαλισμούς, μαζικές εκτελέσεις και απαγωγές, κάνοντας λόγο για «διώξεις και σφαγές Παλαιστίνιων προσφύγων σε μια σύρραξη που δεν είναι δική τους». Διαδηλώσεις για τον τερματισμό της πολιορκίας και την απελευθέρωση των εγκλωβισμένων διοργάνωσε το Σαββατοκύριακο και χθες η Χαμάς στη Γάζα.
Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ, ενημέρωσε κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας για την κατάσταση στο Γιαρμούκ, υπογραμμίζοντας πως η διάσωση των προσφύγων αποτελεί σε αυτή τη φάση την ύψιστη προτεραιότητα της παλαιστινιακής κυβέρνησης. Περίπου 2.000 άτομα κατάφεραν να ξεφύγουν από την κόλαση, ενώ η UNRWA ζητά την κήρυξη εκεχειρίας και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διόδων για να μπορέσουν να βγουν οι υπόλοιποι άμαχοι.

Παράλληλα, συγκεχυμένες πληροφορίες από το βόρειο μέτωπο του εμφυλίου αναφέρουν τη μαζική απαγωγή από την Αλ Νούσρα περίπου 300 Κούρδων, που είχαν ξεκινήσει από την ευρύτερη περιοχή του Κομπάνι για να μεταβούν στο Χαλέπι και τη Δαμασκό. Για άγνωστο λόγο, οι τζιχαντιστές φέρονται να άφησαν πίσω γυναίκες και παιδιά και να πήραν ομήρους μόνο τους άντρες, μεταφέροντάς τους στο νέο προπύργιο της οργάνωσης, την επαρχία Ιντλίμπ, την ομώνυμη πρωτεύουσα της οποίας κατέλαβαν πριν από λίγες εβδομάδες.