22 Απριλίου 2014

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ Σαμπιχά Σουλεϊμάν: «Ουδέποτε παραιτήθηκα από υποψήφια ευρωβουλευτής, με απέπεμψαν»

Απορρίπτει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τις επικρίσεις που διατυπώνονται για την απόσυρση της υποψηφιότητας της Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος και τονίζει ότι «το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη είναι πολύ σοβαρό για να το εκμεταλλεύονται- διάφορες πλευρές- για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους σκοπιμότητες». «Ουδέποτε παραιτήθηκα από υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ... με απέπεμψαν» δήλωσε η ίδια η Σαμπιχά Σουλεϊμάν.
Σαμπιχά Σουλεϊμάν: «Ουδέποτε παραιτήθηκα από υποψήφια ευρωβουλευτής, με απέπεμψαν»
Ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν έχει να δώσει εξετάσεις και διαπιστευτήρια απέναντι σε κανέναν για τις θέσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα και στο κατά πόσο υποκύπτει σε πιέσεις ξένων παραγόντων. Αυτές είναι γνωστές και ξεκινούν από την πεποίθηση ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, τονίζει ότι «αυτοί που κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υπέκυψε στις πιέσεις του τουρκικού προξενείου για να αποσυρθεί η υποψηφιότητα της κ. Σαμπιχά, σκόπιμα ξεχνούν να αναφέρουν ότι τα δικά τους κόμματα δεν έχουν καμία υποψηφιότητα προερχόμενη από τη μειονότητα, την ίδια στιγμή που κύκλοι του τουρκικού προξενείου επιλέγουν να κατεβάσουν το δικό τους συνδυασμό και αποθαρρύνουν υποψηφιότητες μειονοτικών στα άλλα κόμματα».
«Ουδέποτε παραιτήθηκα από υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ... Ναι με απέπεμψαν», είχε δηλώσει νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, η Σαμπιχά Σουλεϊμάν, μετά την αντικατάστασή της από τον Μεστάν Οζμάν Ουμίζ, ως εκπρόσωπο της μουσουλμανικής μειονότητας.Ανέφερε, επίσης, πως τη Δευτέρα το απόγευμα ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Βίτσας, της τηλεφώνησε και της ανακοίνωσε την απόσυρση τής υποψηφιότητάς της, χωρίς να της εξηγήσει τον λόγο.

«H Κεντρική Επιτροπή ψήφισε υπέρ εμού, ήταν πολύ ξαφνικό... ναι, με απέπεμψαν. Φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης...» δήλωσε η κ. Σουλεϊμάν, ενώ είπε ότι «πριν από κάποια χρόνια δέχθηκα επίθεση από ανθρώπους τούρκικης καταγωγής».«Θα το δούμε στην πορεία αν θα ξαναασχοληθώ με την πολιτική- εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να μαθαίνουν ελληνικά και να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία» προσέθεσε, μεταξύ άλλων.Η Σαμπιχά Σουλεϊμάν μιλώντας αργότερα και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, τόνισε πως εξαιτίας της καταγωγής της αντιμετώπισε προβλήματα η υποψηφιότητά της δείχνοντας και πάλι προς τις επιθέσεις που είχε δεχθεί το 2008 από κύκλους του προξενείου.

Ωστόσο ευχαρίστησε τα στελέχη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητάς της και τον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας πάντως πως θα ήθελε να είχε γίνει περισσότερος θόρυβος για να χτιστούν σχολεία για τα παιδιά των Ρομά.Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό "Βήμα fm" ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέσυρε την υποψηφιότητα της κ. Σουλεϊμάνογλου επειδή ήταν ανεξάρτητη και είχε έρθει σε ρήξη με το τουρκικό προξενείο και πρόσθεσε:"Το προξενείο έβγαλε την κυρία Σαμπιχά, η οποία ήταν γυναίκα, Ρομά και Μουσουλμάνα και ανεξάρτητη από το προξενείο και είχε έρθει αντίθετη με το προξενείο και ο ΣΥΡΙΖΑ έσκυψε το κεφάλι στον Ερντογάν".

Ο ΣΥΡΙΖΑ με προηγούμενη ανακοίνωσή του τόνιζε πως το θέμα της μειονότητας είναι πολύ σοβαρό για να γίνεται πολιτική εκμετάλλευση, ενώ σημείωνε πως τα υπόλοιπα κόμματα που κατηγορούν την Κουμουνδούρου για υποχώρηση έναντι του τουρκικού προξενείου, δεν έχουν κανέναν μειονοτικό υποψήφιο επειδή η τουρκική διπλωματική υπηρεσία στην Κομοτηνή βρίσκεται πίσω από αυτόνομο συνδυασμό."Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να δώσει εξετάσεις και διαπιστευτήρια απέναντι σε κανέναν για τις θέσεις του για το συγκεκριμένο ζήτημα και στο κατά πόσο υποκύπτει σε πιέσεις ξένων παραγόντων. Αυτές είναι γνωστές και ξεκινούν από την πεποίθηση ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν ίσων δικαιωμάτων", αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντιδράσεις προκάλεσε και η τοποθέτηση του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Χριστόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι θεωρεί την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης ένα «ενιαίο συμπαγές τουρκικό πράγμα» και τόνισε: "Διάφοροι μηχανισμοί ελαφρού και βαθέως κράτους βάλθηκαν να μας πουν ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο συμπαγές τουρκικό πράμα αλλά δύο και τρεις εθνοτικές ομάδες 'πομάκων', τσιγγάνων και τουρκογενών".

Από την πλευρά της η κ. Σουλεϊμάν με άρθρο της στην ιστοσελίδα "Βήμα.gr" απαντώντας στον κ. Χριστόπουλο, αναφέρει: "Βρεθήκαμε αντιμέτωποι όχι μόνο με τον απύθμενο ρατσισμό μερίδας του τοπικού τύπου αλλά και με τα ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου, που μας πιέζουν, με νύχια και με δόντια, να ομολογήσουμε τουρκική καταγωγή, από φόβο μήπως χάσει τη συσπείρωση και τη συνοχή της η μειονότητα. Δυστυχώς με δηλώσεις τους, δήθεν αριστεροί καθηγητές πανεπιστημίου μας μαλώνουν που επιμένουμε να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως τσιγγάνοι".Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο κ. Χριστόπουλος με ανακοίνωσή του τονίζει ότι στις επίμαχες θέσεις του αναφέρεται σε λάθος χειρισμούς του ελληνικού κράτους έως το 1990.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Mega, Βήμα FM, Tovima.gr