25 Απριλίου 2014

Το παν-ρωσικό όραμα του Πούτιν Γράφει ο Κρίστιαν Λόου σε ανάλυση για το πρακτορείο Reuters

Το παν-ρωσικό όραμα του Πούτιν
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι πρόθυμος να κάνει μεγάλη υπομονή για την επίτευξη του τελικού στόχου του στην Ουκρανία. Και αυτός ο στόχος φαίνεται πως είναι να επανενώσει μία ημέρα τους ρωσόφωνους λαούς, συμπεριλαμβανομένων όσων ζουν εντός των συνόρων της Ουκρανίας, σε μια κοινή πατρίδα», γράφει ο Κρίστιαν Λόου σε ανάλυση για το πρακτορείο Reuters.
«Ως μετρ της τακτικής, ο Πούτιν ξέρει ότι αν πιέσει πάρα πολύ γρήγορα για να επιτευχθεί αυτή η φιλοδοξία μπορεί να αποβεί επιζήμιο για τη Ρωσία - όπως αποδεικνύεται από την δυτική απειλή σκληρών κυρώσεων και από την προοπτική της Ευρώπης να απογαλακτιστεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι επίσημοι στόχοι του Κρεμλίνου στην Ουκρανία είναι περιορισμένοι: η προστασία της ασφάλειας της ίδιας της Ρωσίας, η αναχαίτιση της επέκτασης του ΝΑΤΟ, και η βοήθεια προς τους Ρωσόφωνους κατοίκους της Ουκρανίας σε περίπτωση που απειληθούν με διώξεις. Η Ρωσία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει σχέδια για στρατιωτική εισβολή», προσθέτει ο Λόου.
Η κρίση στην Ουκρανία ήταν στο επίκεντρο της μαραθώνιας τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε ο Πούτιν την Μεγάλη Πέμπτη στη Ρωσία. Για περισσότερες από τέσσερις ώρες απάντησε σε περίπου 80 ερωτήσεις πολιτών σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, κατά την διάρκεια της ετήσιας τηλεοπτικής «επαφής» του με τον λαό, σε ένα τηλεοπτικό σόου, που έχει καθιερώσει ο ίδιος τα τελευταία 12 χρόνια.

Εκεί, λοιπόν, κατά την διάρκεια των ερωτήσεων και απαντήσεων που μεταδόθηκαν ζωντανά, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι «επί τσαρικής εποχής μεγάλα τμήματα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας ανήκαν στη Ρωσία» και ότι τα εδάφη αυτά ήταν γνωστά ως «Novorossiya» - που σημαίνει κυριολεκτικά «Νέα Ρωσία».

Oλες αυτές ήταν περιοχές που παραδόθηκαν στην Ουκρανία στη δεκαετία του 1920 από την σοβιετική κυβέρνηση. «Γιατί το έκαναν αυτό, μόνο ο Θεός ξέρει! », είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν. Αυτές οι παρατηρήσεις ήταν ένα σύντομο διάλειμμα σε ένα πρόγραμμα που διήρκεσε τέσσερεις ώρες και κάλυψε δεκάδες θέματα, αλλά κρίθηκαν ως ιδιαίτερα σημαντικές από τους έμπειρους παρατηρητές της πολιτικής του Κρεμλίνου.

«Τώρα στόχος, και ιστορική αποστολή, είναι η Νεορωσία», έγραψε στο μπλογκ του ο Αντρέϊ Ιλαριόνοφ, πρώην οικονομικός σύμβουλος του Πούτιν, ο οποίος έχει γίνει επικριτής του. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει τι εννοούσε ο Πούτιν όταν μίλησε για τα σύνορα της τσαρικής εποχής και την Νεορωσία. Η ιδέα ενός ρωσικού έθνους που διαιρέθηκε με τεχνητά εθνικά σύνορα έχει αναπτυχθεί από ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον τρόπο σκέψης του Πούτιν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ιθύνοντες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», γράφει ο Κρίστιαν Λόου.

«Εκατομμύρια Ρώσοι συνεχίζουν να ζουν στην Ουκρανία, και πολλά εκατομμύρια Ουκρανοί εξακολουθούν να ζουν στη Ρωσία», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της εκκλησίας και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πατριάρχη Κυρίλλου. «Εχουμε μια κοινή γλώσσα, έναν κοινό πολιτισμό, έχουμε ένα κοινό παρελθόν και πιστεύω βαθύτατα ότι έχουμε και ένα κοινό μέλλον», πρόσθεσε σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν στον δικτυακό τόπο της εκκλησίας.