Ακόμα και την περίοδο που ως φοιτητής περιφερόταν στους διαδρόμους της Πολεμικής Ακαδημίας της Αιγύπτου, το παρατσούκλι του ήταν «ο ήρεμος στρατηγός». Ήξερε να επιβάλλεται, είχε άποψη για τα εσωτερικά και τα διεθνή τεκταινόμενα και φρόντιζε να παρεμβαίνει στις συζητήσεις, όταν οι άλλοι είχαν πλέον εξαντλήσει την επιχειρηματολογία τους και τις αντοχές τους. Ένας από τους καθηγητές του τον περιγράφει ως επιβλητικό, διορατικό και με πλουραλιστικές τάσεις, αποδεχόμενο ως πολιτική θεωρία ότι η πολιτική κυριαρχία δεν αποτελεί μονοπώλιο μιας ομάδας ή μιας τάξης, αλλά πρέπει να βασίζεται στη συνεργασία και τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας του κοινωνικού συνόλου.
Θυμάται επίσης σε ένα συνέδριο με Αμερικανούς πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους τον Αλ Σίσι, να δηλώνει υπέρμαχος της συνύπαρξης θρησκείας και δημοκρατίας.
Δηλώσεις και πράξεις
Οι ενέργειες του Σίσι ίσως είναι δύσκολο να μπουν σε κάποια καλούπια μιας λογικής προσέγγισης και εξήγησης. Επικαλείται τη δημοκρατία σε ιδιωτικές συζητήσεις ή σε κλειστά συνέδρια, από την άλλη όμως στέλνει στη φυλακή δημοσιογράφους, όπως τους συναδέλφους από το Al Jazeera ή άλλα αμερικανικά και αυστραλιανά μέσα, έστω κι αν οι κατηγορίες που τους αποδόθηκαν δεν αποδείχθηκαν. Από τον Ιούλιο του 2013 έως και σήμερα έξι δημοσιογράφοι έχουν χάσει τη ζωή τους, 65 έχουν συλληφθεί και περισσότεροι από 17 εξακολουθούν να κρατούνται. Δημοσίως εμφανίζεται ως υπέρμαχος της ελεύθερης πληροφόρησης και της ενημέρωσης, ωστόσο έσπευσε να αγοράσει ένα από τα πλέον εξελιγμένα προγράμματα παρακολούθησης των κοινωνικών δικτύων.Μιλά για συνύπαρξη μουσουλμάνων και δημοκρατικών αξιών, ωστόσο περί τα 900 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και ο ηγέτης της έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και το κόμμα βρίσκεται εκτός νόμου.
Οι αντικρουόμενες δηλώσεις και πολιτικές επιλογές δημιουργούν ένα θολό τοπίο ως προς την αποκωδικοποίηση του πολιτικού του χαρακτήρα. Για να γίνει πιο εύκολα κατανοητός ένας αξιωματικός που από τα είκοσι πέντε του χρόνια αποκαλούνταν στρατηγός από τους συμφοιτητές του, θα πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν του. Η δημοκρατία στην οποία αναφέρεται δεν είναι άλλη από αυτήν που στις εκλογές αποφέρει 97% σε όποιον βρίσκεται ήδη στην εξουσία. Η περίπτωση της καταδίκης των συναδέλφων του Al Jazeera αποτελεί μήνυμα προς το Κατάρ. Όσο για την ελεύθερη πληροφόρηση, αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στα στοιχεία των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για να κατανοήσει την ελευθερία του Τύπου στη σημερινή Αίγυπτο. Λίγα καθεστώτα ανά τον κόσμο έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό σε διώξεις ξένων δημοσιογράφων.
Το παζάρι και η πολιτική
Ο σημερινός πρόεδρος της Αιγύπτου ως παιδί μεγάλωσε σε μια από τις πλέον πολυπολιτισμικές γειτονιές του Καΐρου συνυπάρχοντας με χριστιανούς, Εβραίους, και μετριοπαθείς ή συντηρητικούς αλλά όχι ακραίους (ισλαμιστές) μουσουλμάνους.Και για να πετύχεις τον στόχο σου πολλές φορές πρέπει να στρέψεις αλλού την προσοχή -έστω κι αν δεν θες να αλλάξεις το παραμικρό - για να αποσπάσεις τα δικά σου ζητούμενα.