Λευκωσία: ΟΙ εκκλήσεις της Κύπρου, εδώ και σαράντα χρόνια, για τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και για επανένωση της χώρας, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, δεν έχουν εισακουστεί, τόνισε ο βουλευτής Ανδρέας Καυκαλιάς, σε παρέμβασή του στις εργασίες της 23ης Ετήσιας Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ.ΟΑΣΕ), στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, με γενικό θέμα: «Ελσίνκι +40: Προς διασφάλιση ανθρώπινης ασφάλειας για όλους».Αυτό, υπέδειξε ο κ. Καυκαλιάς, «οφείλεται κυρίως στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, η οποία ανέκαθεν υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία, πόσο δε μάλλον που η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».



O κ. Καυκαλιάς ανέφερε ότι οι απειλές και εχθρικές ενέργειες της Τουρκίας, κατά την άσκηση από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυριαρχικών ενεργειακών δικαιωμάτων της εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, εντάσσονται σ' αυτή την τακτική.

Το ίδιο ισχύει, πρόσθεσε, όσον αφορά την παρεμπόδιση από την Τουρκία της συμμετοχής της Κύπρου σε αριθμό διεθνών Οργανισμών και μηχανισμών, όπως στη Συνθήκη Ανοικτών Ουρανών, ενώ οι τουρκικές θέσεις και ενέργειες έναντι της Κύπρου, στο πλαίσιο του Εγγράφου της Βιέννης και του Κώδικα Δεοντολογίας για Στρατιωτικο-Πολιτικές Πτυχές της Ασφάλειας, συνιστούν ωμή παραβίαση του διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Καυκαλιάς επαναβεβαίωσε τη σταθερή δέσμευση της ελληνοκυπριακής πλευράς σε μια συνολική και εποικοδομητική προσέγγιση στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, προσέγγιση, όπως ανέφερε, που εξυπακούεται τη συζήτηση όλων των ουσιαστικών πτυχών του Προβλήματος, για τις οποίες η Τουρκία φέρει την κύρια ευθύνη. 

Στις τοποθετήσεις του κ. Καυκαλιά αντέδρασε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπροσωπίας, Εμίν Ονέν. Αρνούμενος ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής, ο Ονέν προέβη σε αναληθείς και παραπλανητικούς ισχυρισμούς, προβάλλοντας τις γνωστές τουρκικές θέσεις, όσον αφορά το Κυπριακό και τον δήθεν εποικοδομητικό ρόλο της Τουρκίας στην τρέχουσα διαδικασία των συνομιλιών.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κατ' εξοχήν πρόβλημα εισβολής και κατοχής και παρέπεμψε στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο. Υπογράμμισε δε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.
Πηγή: «Φιλελεύθερος»