03 Ιουνίου 2013

To Kρεμλίνο καλεί τους Ρώσσους να αποσύρουν τα λεφτά τους από την Κύπρο

getFile (39)
ΜΟΣΧΑ Του Θανάση Αυγερινού
 Τη σκληρή πιεστική γραμμή έναντι της Κύπρου φαίνεται πως διατηρεί η ρωσική οικονομική ελίτ, δυσαρεστημένη από τις έως τώρα απώλειές της, αλλά και απαισιόδοξη για το μέλλον της οικονομίας της μεγαλονήσου. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει η κατηγορηματική τοποθέτηση του Γκέρμαν Γκρεφ, πρώην υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας και νυν προέδρου της μεγαλύτερης μετοχικής και υπό κρατικό έλεγχο ρωσικής τράπεζας Sberbank, ο οποίος κάλεσε τους Ρώσους καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις κυπριακές τράπεζες.

«Η Κύπρος αυτοδυσφημίστηκε και είναι αντιπαραγωγικό να βρίσκεται κανείς εκεί. Συνιστούμε σε όλους τους πελάτες μας να αποχωρήσουν από εκεί, καθώς τα προβλήματα της Κύπρου έτσι κι αλλιώς δεν διευθετήθηκαν», είπε ο κ. Γκρεφ στην έγκυρη οικονομική εφημερίδα «Βέντομοστι», προσθέτοντας φυσικά ότι «συνυπολογίζοντας τα ρίσκα που συσσωρεύονται στο διεθνές σύστημα, οι ρωσικής δικαιοδοσίας οικονομικοί οργανισμοί είναι από τους ασφαλέστερους, δοκιμάσαμε τις χαρές πέραν του ωκεανού και τώρα είναι καιρός να γυρίσουμε πίσω στο σπίτι».

Ο Γκ. Γκρεφ, ο οποίος φημίζεται για τις γενικότερα «επιφυλακτικές» θέσεις του έναντι της ελληνορωσικής και κυπρορωσικής συνεργασίας, προκρίνοντας τις αυστηρά από λογιστική άποψη συμφέρουσες έναντι των «γεωπολιτικών» προτάσεων, εκτιμά ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τις ρωσικές τράπεζες, καθώς «οι εταιρείες αναζητούν εναλλακτικές της Κύπρου λύσεις» και ο ίδιος τάσσεται αναφανδόν υπέρ των τάχιστων ρυθμίσεων για «την επιστροφή τουλάχιστον των ρωσικών κεφαλαίων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκατοντάδες εκατομμύρια ξένου συναλλάγματος επιστρέφουν σε ρωσικές τράπεζες και ειδικότερα στη Sberbank, στο πλαίσιο της κυβερνητικής γραμμής που ενθαρρύνει το Κρεμλίνο. Μάλιστα η Μόσχα διατηρεί αυξημένη την οικονομική πίεση στη Λευκωσία, που συνεχίζει να αναμένει τις τελικές ρωσικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ, η οποία έχει κατ” αρχήν συμφωνηθεί, αλλά εκκρεμούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Διπλωματικοί παρατηρητές θεωρούν ότι η «σκληρή γραμμή» της Μόσχας είναι ενδεικτική για τις διαπραγματευτικές διαθέσεις του Κρεμλίνου έναντι των δύο ελληνικών κρατών εν γένει και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από την πορεία των διμερών σχέσεων και μόνο θα εξαρτηθούν εάν και πότε το Κρεμλίνο θα ανάψει το πράσινο φως στους Ν. Αναστασιάδη και Α. Σαμαρά, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επισκεφθούν τη Μόσχα και προς το παρόν αναμένουν στο ακουστικό τους.

avgerinos@ellada-russia.gr