15 Δεκεμβρίου 2014

Ξαναβλέπει προς Τουρκία η Delek

ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑ ΖΑΝΝΕΤΟΥ- Η άλλη επιλογή για την εταιρεία είναι μια συμφωνία με την British Gas Ο κύριος μέτοχος της εταιρείας, Yitzhak Tshuva, επεσήμανε ότι ο όμιλος εξετάζει διάφορες επενδυτικές επιλογές σε συνεργασία με άλλες εταιρείες


Ποσπάθειες ώστε να καταλήξει σε συμφωνίες εξαγωγής φυσικού αερίου με την Αίγυπτο, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία φέρεται να καταβάλλει η ισραηλινή εταιρεία Delek, η οποία, ως γνωστό, συμμετέχει και στην κοινοπραξία του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο, ο όμιλος Delek βλέπει με θετικό μάτι μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Τουρκία.


Σε δηλώσεις του ο κύριος μέτοχος της εταιρείας, Yitzhak Tshuva, είπε ότι ο όμιλος εξετάζει διάφορες επενδυτικές επιλογές σε συνεργασία με άλλες εταιρείες. Ωστόσο, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε πρόσφατα ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία για κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου με το Ισραήλ, κάτι που προέκυψε μετά την πρόσφατη επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, επ’ ονόματι Operation Protective Edge.

Ο Γιλντίζ προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, παγώνοντας ουσιαστικά τις όποιες διαπραγματεύσεις της Delek με τουρκικές εταιρείες, οι οποίες ενδιαφέρονταν για τα αποθέματα του οικοπέδου Λεβιάθαν. Παρόλα αυτά, οι μεγάλες ανάγκες της Τουρκίας για φυσικό αέριο, οδήγησαν τη χώρα στην υπογραφή συμφωνιών με ξένους προμηθευτές σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές. Αυτή τη στιγμή, ισραηλινές πηγές αναφέρουν ότι ακόμα και με τα σημερινά δεδομένα, το ενδεχόμενο να προκύψει κάποια συμφωνία με την Τουρκία δεν θα πρέπει να θεωρείται ανέφικτο. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Delek, Asaf Bartfeld, δήλωσε ότι η εταιρεία του δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για να καταλήξει σε συμφωνία για εξαγωγή φυσικού αερίου με την Τουρκία, παρόλο που υπάρχει διπλωματική αναταραχή μεταξύ των δύο χωρών. Η άλλη επιλογή για την εταιρεία, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα, είναι μια συμφωνίαμε την British Gas, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις της Αιγύπτου. Σε αυτή την εξίσωση περιλαμβάνεται τόσο το φυσικό αέριο του οικοπέδου Λεβιάθαν,
όσο και το φυσικό αέριο του οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, στο οποίο η Delek συμμετέχει με ποσοστό 15%.

Στον ορίζοντα, βεβαίως, βρίσκεται και η πρόταση για αγωγό, ο οποίος θα καταλήγει στην ΕΕ διά μέσου της Ελλάδας. Αναλυτές κρίνουν ότι αυτή η πρόταση έχει εξαιρετικά πλεονεκτήματα από γεωπολιτικής άποψης, και πλέον το μεγάλο ερωτηματικό είναι κατά πόσο το έργο μπορεί να καταστεί οικονομικά βιώσιμο

Προϊόντα έτοιμα προς κατανάλωση και προϊόντα κατάψυξης ετοιμάζει για τη νέα χρονιά η εταιρεία Roha Premium Potato. Η εταιρεία διαθέτει στην αγορά φρέσκες πατάτες, πλυμένες ή απλώς βουρτσισμένες,  συσκευασμένες σε διάφορες συσκευασίες και μεγέθη ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών. Το πελατολόγιό της αποτελείται από χονδρέμπορους, συσκευαστές, λαχανοπώλες και υπεραγορές. Η Roha λειτούργησε τον Οκτώβριο του 2005 με επτά άτομα προσωπικό και συνεργασία με 27 παραγωγούς. Τον πρώτο χρόνο η παραγωγή της άγγιξε τους 1.000 τόνους πατάτες. Τα χρόνια που ακολούθησαν τη βοήθησαν να εδραιωθεί και να μεταφερθεί σε σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, πιστοποιημένες με όλα τα σύγχρονα πρωτόκολλα, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί εταιρείες παγκόσμιας κλάσης. Σήμερα, εργοδοτεί 11 άτομα μόνιμης απασχόλησης και 35 εποχιακής, με 220 παραγωγούς και ετήσια παραγωγή που φτάνει τους 15.000 τόνους.

Επιπλέον, πέρσι βραβεύτηκε από το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας με το κυπριακό βραβείο εξαγωγών γεωργικών προϊόντων για το 2012.
Η Roha Premium Potato διαθέτει το 90% της παραγωγής της για εξαγωγή, κυρίως σε ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμανία, Αγγλία, Ελλάδα, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο και Κροατία. Τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να διεισδύσει και στις Αραβικές Χώρες. Το υπόλοιπο 10% διατίθεται στην τοπική αγορά.

Το όνομα Roha προέρχεται από τα αρχικά των ονομάτων των ιδρυτών, RO είναι για τον Ροδή Χ’ Ανδρέου και HA για τον Χαράλαμπο Ορθοδόξου. Επίσης, σημαίνει κόκκινο στα ισπανικά, το οποίο και συμβολίζει το χρώμα της γης όπου παράγονται τα προϊόντα, ακόμα και την περιοχή που λειτουργεί, τα Κοκκινοχώρια.