15 Δεκεμβρίου 2014

Με μειονοτική ατζέντα στην Κομοτηνή o Τσαβούσογλου

Το γνωστό μανιφέστο της Αγκυρας για την επιβολή μειονοτικού ζητήματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προέβαλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία της υπουργικής συνόδου του ΟΣΕΠ στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή, για να επισκεφθεί και την Κομοτηνή.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του ΣαδίκΟ Τούρκος ΥΠΕΞ κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Σαδίκ
Ο κ. Τσαβούσογλου, φτάνοντας στην πόλη οδικώς από την Αλεξανδρούπολη, κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Σαδίκ, παρουσία της χήρας του, Ισίκ, και του γιου του, Λεβέντ, αλλά και του προέδρου του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ και αμέσως μετά κατευθύνθηκε στα γραφεία της μη νόμιμης οργάνωσης «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής», όπου παρουσία πολλών ακραίων στοιχείων της μειονότητας ήγειρε και πάλι μειονοτικό ζήτημα.
Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία θέτει ως κύριο ζήτημα την αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων της «τουρκικής-μουσουλμανικής» μειονότητας, επικρίνοντας την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει την αμοιβαιότητα ώστε να ανταποκριθεί στα όσα «θετικά μέτρα λαμβάνει η Τουρκία για την ελληνορθόδοξη κοινότητα» και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ για αναγνώριση της «τουρκικής ταυτότητας».

«Nα μιλήσουν»
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι πρέπει η Αθήνα και η Τουρκία να μιλήσουν καθαρά για τα θέματα της μειονότητας, όπως συζητούν για το Αιγαίο και την Κύπρο, τονίζοντας ότι οι μειονότητες πρέπει να αποτελέσουν «γέφυρα ειρήνης». Κάλεσε τους μειονοτικούς να είναι καλοί πολίτες, αλλά να μη χάσουν τη θρησκεία τους και τη γλώσσα τους.
Μεταφέροντας μήνυμα του Τ. Ερντογάν, ο κ. Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε το ακροατήριό του ότι η Τουρκική Δημοκρατία θα βρίσκεται στο πλευρό τους, θα συνεχίσει να διεκδικεί τα δικαιώματά τους και θα προσφέρει τη συνεργασία της για την προβολή των αιτημάτων της στα διεθνή φόρα. Ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος συνοδευόταν διαρκώς από τους ψευδομουφτήδες, συναντήθηκε στο τουρκικό προξενείο και με τους τρεις μειονοτικούς βουλευτές Χατζηοσμάν (ΠΑΣΟΚ), Α. Καραγιουσούφ και Α. Ζεϊμπέκ (ΣΥΡΙΖΑ).
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ-ΕΘΝΟΣ