18 Σεπτεμβρίου 2014

Στα πρόθυρα πτώχευσης τουρκική τράπεζα

Εταιρείες όπως ο αερομεταφορέας Turkish Airlines, που ανήκει στο κράτος σε ποσοστό 49%, απέσυραν φέτος τα κεφάλαιά τους από την Asya.
Εταιρείες όπως ο αερομεταφορέας Turkish Airlines, που ανήκει στο κράτος σε ποσοστό 49%, απέσυραν φέτος τα κεφάλαιά τους από την Asya.
  Την πρώτη πτώχευση τράπεζας μετά τουλάχιστον μια δεκαετία αντιμετωπίζει η Τουρκία, καθώς η τράπεζα Asya βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης έπειτα από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.
Κι ενώ είναι σαφές πως η Asya πέφτει «θύμα» του πολέμου εξουσίας ανάμεσα τον πρόεδρο, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον εξόριστο ιμάμη Φετουλέχ Γκιουλέν, αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως φέρνει στην επιφάνεια το αρνητικό κλίμα που καλλιεργείται στην Τουρκία τα τελευταία χρόνια και τις αδυναμίες του τραπεζικού της τομέα.

Η Τράπεζα, που διατηρεί δεσμούς με τον εξόριστο ιμάμη, ανακοίνωσε χθες πως θα χρειασθεί κεφάλαια ύψους 225 εκατ. τουρκικών λιρών, ποσό αντίστοιχο των 78,5 εκατ. ευρώ, μετά τη μαζική απώλεια καταθέσεων και την ακύρωση συμφωνιών από την κυβέρνηση. Εταιρείες όπως ο αερομεταφορέας Turkish Airlines, που ανήκει στο κράτος σε ποσοστό 49%, απέσυραν φέτος τα κεφάλαιά τους από την Asya κατόπιν συστηματικής δυσφήμησής της από την κυβέρνηση. Οι καταθέσεις της μειώθηκαν το β΄ τρίμηνο του έτους κατά 25% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Παράλληλα, η τράπεζα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι εξώθησε τη ρυθμιστική αρχή να απαγορεύσει την εκ μέρους της έκδοση ισλαμικών ομολόγων αξίας 140 εκατ. τουρκικών λιρών και να εμποδίσει την εκ μέρους της συλλογή φόρων για λογαριασμό του κράτους. Η τράπεζα έχει χάσει το 42% της χρηματιστηριακής της αξίας στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, από τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε άρχισε εκ νέου η διαπραγμάτευση της μετοχής της ύστερα από αναστολή πέντε εβδομάδων.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει καλέσει τη ρυθμιστική αρχή να λάβει μια απόφαση για το μέλλον της τράπεζας προειδοποιώντας την ότι διαφορετικά θα είναι «υπεύθυνη» για το τι θα συμβεί. Από την πλευρά της, η Asya απέδωσε τις εκροές των καταθέσεών της και τις επιθέσεις από την κυβέρνηση στους δεσμούς της με τον Φετουλέχ Γκιουλέν.

Τους ισχυρισμούς της επιβεβαιώνουν άλλες επιχειρήσεις με ανάλογους δεσμούς όπως η εταιρεία ορυχείων Koza Altin Isletmeleri AS και αναλυτές της αγοράς όπως ο Αντονι Σκίνερ, της βρετανικής εταιρείας Maplecroft, που προειδοποιεί ότι «όσες εταιρείες έχουν δεσμούς με το κίνημα του Γιουλέν μπορεί να αντιμετωπίσουν διακοπή των δραστηριοτήτων τους ή μεγάλες οικονομικές απώλειες».
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ