14 Ιανουαρίου 2014

ΗΠΑ Εκατομμυριούχοι τα μισά μέλη του Κογκρέσου

Την ίδια στιγμή περίπου 46 εκατομμύρια Αμερικανοί τρέφονται με κρατικά κουπόνια σίτισης
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Uscapitolindaylight.jpg/220px-Uscapitolindaylight.jpg
Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ τα μισά μέλη του Κογκρέσου είναι εκατομμυριούχοι, ενώ την ίδια στιγμή περισσότερα από 46 εκατομμύρια Αμερικανών καταφεύγουν στα κρατικά κουπόνια σίτισης προκειμένου να χορτάσουν την πείνα τους. Σύμφωνα με μελέτη του ανεξάρτητου κέντρου πολιτικών ερευνών Centre for Responsive Politics, 268 από τα 534 συνολικά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας είχαν το 2012 καθαρό εισόδημα ίσο ή μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Για την ακρίβεια, το μέσο ετήσιο εισόδημα των εν λόγω βουλευτών και γερουσιαστών ήταν σε αυτό το οικονομικό έτος 1.008.767 δολάρια.
Το ερευνητικό κέντρο της Ουάσινγκτον –που εστιάζει τη μελέτη του στην επίδραση του χρήματος στην πολιτική- διαπίστωσε ότι ο πλούτος δεν κοιτά κόμμα, αφού εκατομμυριούχοι πολιτικοί αφθονούν και στα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βρίσκονται σχεδόν στην ίδια οικονομική κατάσταση, με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν ένα ελαφρύ προβάδισμα καθώς το μέσο εισόδημά τους κυμαίνεται περί το 1,04 εκατ. δολάρια έναντι 1 εκατομμυρίου των Ρεπουμπλικανών. Επίσης ότι ανεξαρτήτως κόμματος όλοι οι παραπάνω αύξησαν το εισόδημά τους μέσα στο 2012.

Ο πιο πλούσιος και ο πιο φτωχός
 Πλουσιότερος όλων είναι ο Ρεπουμπλικανός Ντάρελ Ισα, που εκλέγεται στην Καλιφόρνια και πλούτισε χάρη στο αντικλεπτικό σύστημα που εφηύρε για το αυτοκίνητο Viper. Τα καθαρά εισοδήματα κυμαίνονταν μεταξύ 330 και 598 εκατ. δολαρίων. Αντίθετα, φτωχότερος ο επίσης Ρεπουμπλιανός Ντέιβιντ Βαλαντάο.Εκλέγεται και αυτός στην Καλιφόρνια και η οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής γάλακτος ήταν μέχρι πρόσφατα φορτωμένη με χρέη 12,1 εκατ. δολαρίων. Το Centre for Responsive Politics υπογραμμίζει ότι οι Αμερικανοί βουλευτές ή γερουσιαστές ήταν «ανέκαθεν πλουσιότεροι από τον μέσο Αμερικανό πολίτη».

Παρατηρεί όμως από την άλλη πλευρά ότι το γεγονός πως η πλειονότητά τους σήμερα είναι εκατομμυριούχοι αποτελεί πρόβλημα. Και αυτό γιατί οι άνθρωποι αυτοί συζητούν και παίρνουν αποφάσεις για καίρια ζητήματα που αφορούν την ύπαρξη εκατομμυρίων φτωχών ή μέσων Αμερικανών, όπως τα επιδόματα ανεργίας, τα κουπόνια για τα τρόφιμα, ο κατώτατος μισθός και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 Μπάμπης Μιχάλης