Ζεστή υποδοχή επιφύλαξε για τον πρόεδρο του
Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ο πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι,
«προβληματική» ωστόσο αποδείχθηκε η συζήτηση του ιρανού αξιωματούχου με
τον ανώτατο κληρικό της χώρας. Το πρώτο ταξίδι ιρανού προέδρου στην
Αίγυπτο από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, είχε στόχο να
σηματοδοτήσει την τόνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ωστόσο
υπογράμμισε και τις μεγάλες γεωπολιτικές και θεολογικές διαφορές τους.
Στο αεροδρόμιο οι δύο ηγέτες συζήτησαν με ποιους τρόπους μπορούν να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις και πως μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση της κρίσης στη Συρία "χωρίς να καταφύγουν σε στρατιωτική επέμβαση" μεταδίδουν τα αιγυπτιακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η Αίγυπτος προβληματίζεται για την υποστήριξη που παρέχει το Ιράν στο σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, την ώρα που προσπαθεί να καταπνίξει μια εξέγερση που εμπνέεται από εκείνη που εκδίωξε τον Μουμπάρακ από την εξουσία πριν από δύο χρόνια. Ο σουνιτικός μουσουλμανικός πληθυσμός της Αιγύπτου υποστηρίζει τον ξεσηκωμό ενάντια στην αλεβίτικη διοίκηση του Άσαντ.
Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ προσπαθεί να καθησυχάσει τα συμμαχικά κράτη του Αραβικού Κόλπου -που στηρίζουν οικονομικά την κυβέρνηση του Καΐρου και είναι εξαιρετικά καχύποπτα έναντι της Τεχεράνης- ότι η Αίγυπτος δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλειά τους. "Η ασφάλεια των χωρών του Κόλπου, είναι η ασφάλεια της Αιγύπτου" δήλωσε στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.
Ο Μόρσι θέλει να διατηρήσει τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, που παρέχει ετησίως βοήθεια ύψους 1,3 δισ. δολ. στον αιγυπτιακό στρατό. "Η πλήρης αποκατάσταση των δεσμών με το Ιράν αυτή την περίοδο είναι δύσκολη, παρά τις θερμές σχέσεις ... εξαιτίας πολλών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης στη Συρία και των δεσμών του Καΐρου με τις χώρες του Κόλπου, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ" δήλωσε πρώην διπλωμάτης της Αιγύπτου.
Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Άκμπαρ Σαλέχι, δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα βελτιωθούν. "Βελτιωνόμαστε σταδιακά. Θα πρέπει να είμαστε λίγο υπομονετικοί. Είμαι πολύ αισιόδοξος για τη διεύρυνση της διμερούς μας σχέσης" δήλωσε στο Reuters, ενώ ερωτώμενος σε ποιους τομείς βλέπει δυνατότητα σύσφιξης των δεσμών, απάντησε "στο εμπόριο και στην οικονομία".
Επιπλέον ο σιίτης ιρανός ηγέτης δέχτηκε σκληρή επίπληξη από τον σουνίτη αιγύπτιο κληρικό σεΐχη Αχμέντ αλ-Ταγιέμπ κατά τη συνάντησή τους στο ιστορικό πανεπιστήμιο και τζαμί του Καΐρου αλ-Αζχάρ. Ο κληρικός προέτρεψε το Ιράν να μην παρεμβαίνει στα κράτη του Αραβικού Κόλπου, να αναγνωρίσει το Μπαχρέιν ως "αδελφό αραβικό έθνος" και απέρριψε την επέκταση της επιρροής των σιιτών μουσουλμάνων στις σουνιτικές χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αλ-Αζχάρ.
Ο ανώτατος κληρικός Χασάν αλ-Σαφάι δήλωσε ότι η συνάντηση τελικά εκφυλίστηκε σε μια ανταλλαγή θεολογικών διαφορών. "Προέκυψαν κάποιες παρανοήσεις σε ορισμένα ζητήματα που θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες στο πολιτιστικό, πολιτικό και κοινωνικό κλίμα και στις δύο χώρες" δήλωσε. "Τα ζητήματα ήταν τέτοια που ο αξιότιμος σεΐχης κατέληξε ότι η συνάντηση ... δεν εξυπηρέτησε τον επιδιωκόμενο σκοπό" πρόσθεσε.
Πηγή: Reuters