13 Οκτωβρίου 2016

Καταργεί αξίωμα Πρωθυπουργού, ενισχύει τις αρμοδιότητες του ο Ερντογάν O Eρντογάν οδηγεί την Τουρκία σε προεδρικό σύστημα Του Νίκου Στέλγια

Σε συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την αλλαγή του πολιτεύματος και την μετάβαση σε προεδρικό σύστημα οδηγεί την Τουρκία, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν.
Οι τελευταίες πληροφορίες από την Άγκυρα δείχνουν ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ετοιμάζεται να φέρει στην βουλή πρόταση για την αναθεώρηση του συντάγματος. Με την νέα πρόταση του ΑΚΡ, το πολίτευμα της Τουρκίας τροποποιείται και ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση του αξιώματος του Πρωθυπουργού και την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της χώρας.
Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι σύμφωνα με την πρόταση του ΑΚΡ, ο Πρόεδρος Ερντογάν, στην νέα περίοδο θα έχει την δυνατότητα να επιστρέψει στην ηγεσία του κόμματος του.

Για την υλοποίηση του σχεδίου του ΑΚΡ χρειάζονται 367 ή 330 ψήφοι στο τουρκικό κοινοβούλιο που απαρτίζεται από 550 έδρες. Αυτή την στιγμή, το ΑΚΡ διαθέτει 316 έδρες. Για την υλοποίηση του εγχειρήματος της άμεσης τροποποίησης του συντάγματος, το ΑΚΡ χρειάζεται την υποστήριξη 51 βουλευτών της αντιπολίτευσης, ένα απομακρυσμένο σενάριο καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση και το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (ΔΛΚ) δεν προτίθεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο σχέδιο του Προεδρικού. Σε αυτή την περίπτωση, το ΑΚΡ στηρίζεται στην υποστήριξη του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) για να ξεπεράσει το όριο του 330 και να οδηγήσει την χώρα σε δημοψήφισμα για την συνταγματική τροποποίηση.

Πάντως σε ότι αφορά την προοπτική της παροχής υποστήριξης του ΜΗΡ στα σχέδια του ΑΚΡ, εντός της κυβερνητικής παράταξης ακούγονται διαφορετικές φωνές. Μια μερίδα της ηγεσίας του κόμματος πιστεύει ότι το κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί τελικά θα αποφασίσει να συνεχίσει την συνεργασία του με την κυβέρνηση, μια συνεργασία που «σφραγίστηκε» μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Μια άλλη μερίδα, υποψιάζεται ότι ο κ. Μπαχτσελί επιθυμεί να οδηγήσει το ΑΚΡ σε μια «πανωλεθρία» με απώτερο στόχο την τελική απόσυρση του σχέδιο περί προεδρικού συστήματος.
http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=251425