06 Μαρτίου 2014

Αποφυλακίζεται ο πρώην επιτελάρχης της Τουρκίας Κρίθηκε ότι παραβιάστηκαν οι ατομικές του ελευθερίες με τη φυλάκισή του το 2012

Του Νίκου Στέλγια Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν το μεσημέρι της Πέμπτης τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας άνοιξε τον δρόμο για την αποφυλάκιση του πρώην επιτελάρχη της Τουρκίας, Ιλκέρ Μπάσμπουγ. 
 Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι έχουν παραβιαστεί οι ατομικές ελευθερίες του κ. Μπάσμπουγ με την φυλάκιση του στις αρχές του 2012. Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τον δρόμο για την άμεση αποφυλάκιση του κ. Μπάσπουγ. Τις επόμενες ώρες, οι δικηγόροι του κ. Μπάσμπουγ θα προσφύγουν εκ νέου στην δικαιοσύνη και θα ζητήσουν την άμεση αποφυλάκιση του πρώην επιτελάρχη. Τον προηγούμενο Αύγουστο, στα πλαίσια της εκδίκασης της Υπόθεσης Εργκενεκόν, ο κ. Μπάσμπουγ καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Οι Τούρκοι δικαστές έκριναν ότι ο ίδιος ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια της ανατροπής της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Μετά την νέα απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και την επικείμενη νέα προσφυγή των δικηγόρων του κ. Μπάσμπουγ, οι Τούρκοι δικαστές έχουν δυο επιλογές: Την αποφυλάκιση του πρώην επιτελάρχη ή την αποστολή του φακέλου του στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Υπό το φως των σαρωτικών πολιτικών εξελίξεων, οι Τούρκοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι δικαστές θα επιλέξουν την αποφυλάκιση του κ. Μπάσμπουγ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από λίγες εβδομάδες, ο στενός συνεργάτης του Τούρκου Πρωθυπουργού, Γιαλτσίν Άκντογαν ισχυρίστηκε ότι ο τουρκικός στρατός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα μεγάλο «κόλπο», το οποίο έχουν στήσει εγχώριοι και διεθνείς παράγοντες.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ