28 Σεπτεμβρίου 2016

Αδιέξοδο στη Μαδρίτη


Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη Γαλικία και στη Χώρα των Βάσκων πιστοποιούν ότι το αδιέξοδο στην πολιτική σκηνή της Ισπανίας βαθαίνει: το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι αντέχει τη φθορά, ενώ οι Σοσιαλιστές υπολείπονται σε ποσοστό ψήφων από τους Podemos. Μία ακόμη επιβεβαίωση των συμπερασμάτων των βουλευτικών εκλογών του Δεκεμβρίου του 2015 και του Ιουνίου του 2016 που δείχνει τους Σοσιαλιστές σε Συμπληγάδες Πέτρες: Οποιαδήποτε κίνηση διευκόλυνσης έστω και με αποχή στην ψήφο εμπιστοσύνης του Ραχόι ώστε να προκύψει κυβέρνηση μειοψηφίας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ανάδειξη των Podemos ως δευτέρου κόμματος, αλλά και σε μια απρόβλεπτης έκτασης αποσάθρωση της εκλογικής βάσης των Σοσιαλιστών. Ανοχή ή αποχή σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος θα θυμίσει στην κοινή γνώμη ότι ο Ραχόι πήρε τη σκυτάλη στην υιοθέτηση δημοσιονομικών περικοπών από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Θαπατέρο τον Νοέμβριο του 2011.

Από την άλλη μεριά, η αναζήτηση κυβερνητικής συνεργασίας με τους Podemos θα οδηγήσει σε εσωκομματική αντιπαράθεση, σε επίπεδο τουλάχιστον ηγεσίας, με γνωστές προσωπικότητες όπως ο πρώην πρωθυπουργός Γκονζάλες να διαφοροποιούνται ή και να αποχωρούν. Επιπλέον είναι σαφές: οι Σοσιαλιστές θα χρεωθούν το κύριο βάρος της ευθύνης για την τρίτη κατά σειρά μέσα σε έναν χρόνο προσφυγή στις κάλπες. Σήμερα οι συσχετισμοί στην Ευρωζώνη είναι πολύ πιο δυσμενείς για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης Συνασπισμού ή έστω μειοψηφίας υπό τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα από ό,τι πριν από έναν χρόνο. Πέρσι ο Ραχόι για προφανείς προεκλογικούς λόγους είχε καταθέσει παραβατικό σε σχέση με το Σύμφωνο Σταθερότητας Προϋπολογισμό για το 2016 και η προεκλογική του ρητορική συμπυκνωνόταν στη διαπίστωση «τα δύσκολα πέρασαν, είναι η ώρα να εισπράξουμε το μέρισμα μιας σκληρής προσπάθειας».

Φέτος είναι υποχρεωμένος να δείξει ότι κινείται προς την κατεύθυνση περιορισμού του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το πλαφόν του 3%, όπως δεσμεύθηκε απέναντι στην Κομισιόν. Η πολιτική στήριξη που είχε από τον Σόιμπλε στα τέλη Ιουλίου, που παρενέβη στο παρά πέντε για να μην επιβληθεί πρόστιμο στην Ισπανία -και συνεπώς και στην Πορτογαλία-, δεν μπορεί να επαναληφθεί με δεδομένη την πίεση και κριτική από τα δεξιά που υφίστανται η καγκελάριος Μέρκελ και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

Αν μέχρι τις 31.10 δεν έχει προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία, η Βουλή διαλύεται αυτόματα και η χώρα βαδίζει σε εκλογές στα τέλη Δεκεμβρίου στη σκιά της εκλογής ακροδεξιού προέδρου στην Αυστρία και της προεξοφλημένης ήττας του Ρέντσι στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ιταλία.
kapopoulos@pegasus.gr