30 Μαΐου 2013

Αντιπρόεδρος ΠΓΔΜ: «Κοντά σε λύση στο ζήτημα της ονομασίας» «Είμαστε πιο κοντά σε λύση απ' ό,τι το 1995», εκτιμά ο Μπεσίμι

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201305/135436/images/det_mpesimi.jpgΟ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα, Φατμίρ Μπεσίμι, εκτίμησε ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα «μέρα με τη ημέρα είναι όλο και πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας».Ο κ. Μπεσίμι, ο οποίος προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, πρόσθεσε ότι «είμαστε πιο κοντά σε λύση απ' ό,τι το 1995».Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια διερωτώνται κατά πόσο η εκτίμηση αυτή του κ. Μπεσίμι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή εντάσσεται στο «πλαίσιο προτροπών και πιέσων» του DUI και του Αλί Αχμέτι προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, ώστε να απεμπλακεί η ευρωατλαντική και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ο κ. Μπεσίμι πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα, στις 8 Μαΐου, και είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρη Αβραμόπουλο.Αναφορικά με τη φιλοδοξία της ΠΓΔΜ να λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ο κ. Μπεσίμι δεν θέλησε να προβεί σε κάποια εκτίμηση.Ανέφερε, ωστόσο, ότι ξεκινά από σήμερα περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (Λονδίνο, Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο, Μαδρίτη και Δουβλίνο) σχετικά με την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της ΠΓΔΜ.
http://kathimerini.com.cy/