28 Ιανουαρίου 2013

Δούρου: Στις ΗΠΑ «αποδαιμονοποιήσαμε» το ΣΥΡΙΖΑ

«Ξεκαθαρίσαμε τις όποιες ανακριβείς απόψεις υπήρχαν για τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο των θέσεών μας. Ήταν ένα απολύτως εποικοδομητικό ταξίδι και, πιστέψτε με, αυτό δεν είναι σχήμα λόγου», δηλώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - υπεύθυνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής - Ρένα Δούρου, η οποία συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα στο ταξίδι στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη.
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη συστηματική προσπάθεια κύκλων ποικίλων και διαπλεκόμενων συμφερόντων να παρουσιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως μια ανεύθυνη, στην καλύτερη περίπτωση, επικίνδυνη, στη χειρότερη, πολιτική δύναμη, που πρεσβεύει, για παράδειγμα αντιευρωπαϊκή πολιτική», παρατήρησε η Ρ.Δούρου σε συνέντευξη στο ΑΜΠΕ μετά την επιστροφή της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ από τις ΗΠΑ.

Η ίδια επισήμανε ότι η στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην ευρωπαϊκή κρίση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς «βρίσκεται στον αντίποδα της προσέγγισης του Βερολίνου». Σημείωσε δε πως «η ιδέα μιας Ευρώπης δημοκρατικής, αλληλέγγυας και ευημερούσας θυσιάζεται στο βωμό του μονεταριστικού δόγματος της κ. Μέρκελ και των οπαδών της, μεταξύ τους και του κ. Σαμαρά».

Αναφορικά με τις αναφορές περί «συνέπειας» και «συνέχειας» στην εθνική πολιτική, υπογράμμισε: «Το να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια στην εξωτερική πολιτική είναι εκ των ουκ άνευ. Δεν κομίζουμε γλαύκας, καθώς αυτή είναι η κρατούσα πρακτική στις σοβαρές χώρες. Και έτσι θα έπρεπε να συμβαίνει και στη χώρα μας».

Ως προς το ζήτημα ονομασίας της ΠΓΔΜ, η Ρ.Δούρου επανέλαβε ότι «η πάγια θέση που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το θέμα είναι πως η μόνη αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πλαίσιο του ΟΗΕ πρέπει να είναι εκείνη της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes)».

Για την ΑΟΖ, ανέφερε ότι συνιστά κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας, σύμφωνα με το δίκαιο της Θάλασσας που υιοθέτησε ο ΟΗΕ το 1982 και επικύρωσε η χώρα το 1995. «Τονίσαμε στους συνομιλητές μας ότι αυτή η αξιοποίηση πρέπει να γίνει προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας χωρίς να τίθεται θέμα «συμψηφισμού» με το χρέος της χώρας (…) το θέμα της ΑΟΖ είναι πάρα πολύ σημαντικό για να γίνεται αντικείμενο επικοινωνιακών χειρισμών στα τηλεπαράθυρα ή θυσία σε μικροπολιτικά συμφέροντα της συγκυρίας», πρόσθεσε.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την πρόταση Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού «ένα σχέδιο με θετικά και αρνητικά το οποίο σίγουρα έχρηζε πολλών βελτιώσεων», συμπληρώνοντας: «Η απόρριψή του σηματοδότησε μια αλλαγή πλεύσης της διεθνούς κοινότητας έναντι του κυπριακού και τούτο προκαλεί επιπλέον δυσκολίες στη σημερινή του επίλυση (…) Το αίτημα για την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής - διζωνικής ομοσπονδίας με μια ιθαγένεια, μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, παραμένει επιτακτικά επίκαιρο».
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=339390