31 Αυγούστου 2015

Η Τουρκία ξεγέλασε τις ΗΠΑ -Αρθρο του Πάτρικ Κόκμπερν στην «Independent»

Οι συνέπειες του καταστροφικού λανθασμένου υπολογισμού που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράφοντας μία στρατιωτική συμφωνία με την Τουρκία εις βάρος των Κούρδων, γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και πιο φανερές. Σε αντάλλαγμα για τη χρήση της αεροπορικής βάσης στο Ιντσιρλίκ, οι ΗΠΑ πρόδωσαν τους Κούρδους της Συρίας που μέχρι στιγμής αποδείχτηκαν οι πιο αποτελεσματικοί σύμμαχοί τους στον αγώνα τους κατά του ΙΚ. Η Ουάσιγκτον με τη συμφωνία κέρδισε -υποτίθεται- μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια από την Αγκυρα, πολύ γρήγορα όμως φάνηκε πως ο αληθινός στόχος της Αγκυρας ήταν οι Κούρδοι στην Τουρκία, Συρία και Ιράκ. Η δράση ενάντια στο ΙΚ ήταν δευτερεύουσας σημασίας. Εξάλλου, η τουρκική αεροπορία έκανε μόνο τρεις επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους, σε σύγκριση με 300 ενάντια των βάσεων του PKK.
Αν και στη συμμαχία κατά του ΙΚ συμμετέχουν 60 χώρες, οι μοναδικές δυνάμεις που δρουν στο έδαφος και που έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές, σημειώνοντας σημαντικές νίκες επί των τζιχαντιστών είναι αυτές του Συριακού-Κουρδικού Κόμματος (PYD) και της στρατιωτικής του πτέρυγας YPG.

Τις τελευταίες ημέρες, στην Ουάσιγκτον υπάρχει η αίσθηση ότι οι ΗΠΑ ξεγελάστηκαν από την Τουρκία ή (στο καλύτερο σενάριο), οι διαπραγματευτές της συμφωνίας με την Αγκυρα αφέθηκαν να ξεγελαστούν. Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονται ανώνυμα στα αμερικανικά μέσα ότι δεν ήξεραν ότι η Τουρκία προσποιούνταν ότι θα κινηθεί ενάντια στο ΙΚ ενώ στην πραγματικότητα σχεδίαζε επίθεση ενάντια στους Κούρδους.

Μάλιστα, σε άρθρο του στους New York Times, ο Ερικ Εντελμαν, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία και υφυπουργός Αμυνας έγραψε πως με «τις επιθέσεις εναντίον των Κούρδων το AKP του Ερντογάν μπορεί να κερδίσει και πάλι την πλειοψηφία του στη Βουλή, θα υπονομεύσει ωστόσο τον πόλεμο κατά του ΙΚ».

Η καταστροφή ενός από τους σημαντικότερους ναούς στην Παλμύρα και ο αποκεφαλισμός ενός διάσημου αρχαιολόγου από το ΙΚ είχαν ως στόχο να στείλουν ένα μήνυμα στον δυτικό κόσμο ότι η τζιχαντιστική οργάνωση εξακολουθεί να είναι ισχυρή κι όντως εξακολουθεί να κατέχει σημαντικά εδάφη σε Ιράκ και Συρία, χωρίς ακόμα να έχει δεχτεί τέτοιο πλήγμα που να έχει απειλήσει την ύπαρξή του.

Κι αν οι Κούρδοι, οι μόνοι που τους αντιμετώπισαν στα ίσα και συγκράτησαν την περαιτέρω εξάπλωσή τους εξασθενήσουν από τα τουρκικά χτυπήματα τότε το ΙΚ μπορεί να αποδειχτεί ανίκητο.
ΕΘΝΟΣ