Του Νίκου Στέλγια του ανταποκριτή της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη
Με ένα σημαντικό μήνυμα, η νατοϊκή συμμαχία δηλώνει παρών στην νέα περίοδο των συνομιλιών για την τελική επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος. Ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας, Anders Fogh Rasmussen δηλώνει ότι η ενδεχόμενη λύση θα είναι προς όφελος του ΝΑΤΟ.
Τις προηγούμενες ώρες, ο κ. Rasmussen συμμετείχε σε μια σημαντική σύσκεψη, στα πλαίσια της οποίας τέθηκε επί τάπητος η αμυντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης σύσκεψης, ο κ. Rasmussen αναφέρθηκε στο Κυπριακό Πρόβλημα και υπογράμμισε τα εξής: «Θα ήθελα να δω πρόοδο στο Κυπριακό. Χρειαζόμαστε μια λύση, η οποία θα εξασφαλίσει την ένωση των δυο πλευρών. Η λύση θα ωφελήσει την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Η λύση ενδέχεται να συμβάλλει στη σύσφιξη των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Ε.Ε.».
Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον κ. Rasmussen να τοποθετηθεί και για το μέλλον της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην νήσο. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Rasmussen τόνισε τα εξής: «Δεν θα ήθελα να επέμβω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, πιστεύω ότι το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η εύρεση μιας πολιτικής λύσης με βάση τις συνομιλίες. Το ζήτημα των στρατευμάτων στην Κύπρο θα συζητηθεί στα πλαίσια της τελικής πολιτικής λύσης».
Οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν επιφυλάξεις για την «συμφωνία» Ελλάδας - ΤουρκίαςΤο χθεσινό δημοσίευμα της «www.kathimerini.com.cy» πραγματοποιεί τον γύρο των τουρκοκυπριακών και ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Οι Τουρκοκύπριοι αναλυτές εστιάζουν την προσοχή τους στην «συμφωνία« Ελλάδας - Τουρκίας για την μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από την Ανατολία στην νήσο και εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις σε ότι αφορά τα μεγαλόπνοα σχέδια της Άγκυρας.
Η Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Αϊσού Μπασρί Ακτέρ υπογραμμίζει ότι η νέα εξέλιξη φέρει μεγάλη σημασία για το μέλλον των σχέσεων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την τουρκική πλευρά. Κατά την άποψη της, μέχρι σήμερα, η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν μπόρεσε να σταθεί στα ύψη των περιστάσεων και να δημιουργήσει μια ενιαία πολιτική γραμμή, η οποία θα εστίαζε στο μέλλον των σχέσεων των Τουρκοκυπρίων με την Άγκυρα. Εξαιτίας αυτής της αδυναμίας της τ/κ πλευράς, στην νέα περίοδο, η Άγκυρα λαμβάνει πρωτοβουλίες, οι οποίες έρχονται να δώσουν διαστάσεις στην οικονομική και πολιτική εξάρτηση της Κύπρου από την Τουρκία.