20 Νοεμβρίου 2013

Η Άγκυρα αναφέρει επεισόδιο στα ανοιχτά της Καλύμνου Ελληνικά σκάφη επιχείρησαν να διακόψουν το ψάρεμα τουρκικών αλιευτικών σκαφών

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201311/153890/images/det_turkeyploio2.jpgΤου Νίκου ΣτέλγιαΣε μια περίοδο που η κυπριακή και η διεθνής κοινή γνώμη συζητά την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό και την επικείμενη επίσκεψη των ειδικών εκπροσώπων των δυο κοινοτήτων στην Αθήνα και στην Άγκυρα, η τουρκική πλευρά αναφέρει ότι τις τελευταίες ώρες, στα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας – Ελλάδας λαμβάνουν επεισόδια, στα οποία εμπλέκονται το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το Ελληνικό Λιμενικό, το τουρκικό Λιμενικό, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία και τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη.Σύμφωνα με την Άγκυρα, πριν από λίγες ώρες, ένας μικρός στολίσκος, ο οποίος αποτελούταν από τουρκικά αλιευτικά σκάφη επιχείρησε να εισέλθει στα περίχωρα της Καλύμνου. Τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη ψάρευαν στα χωρικά ύδατα, τα οποία η Αθήνα θεωρεί υπό την δική της κυριαρχία, όταν σκάφη του ελληνικού λιμενικού προσέγγισαν τον μικρό στολίσκο.
Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, τα ελληνικά σκάφη επιχείρησαν να διακόψουν το ψάρεμα των τουρκικών αλιευτικών σκαφών με διάφορες μανούβρες.Το επιτελείο των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων αναφέρει ότι έστειλε στην περιοχή πέντε ελικόπτερα και σκάφη του τουρκικού λιμενικού. Τα τουρκικά ελικόπτερα παρενόχλησαν τα σκάφη του ελληνικού λιμενικού. Συγκεκριμένα, τα τουρκικά ελικόπτερα πέταξαν για αρκετή ώρα πάνω από τα ελληνικά σκάφη, σε ιδιαίτερα χαμηλό υψόμετρο. Σύμφωνα με το τουρκικό επιτελείο, η ελληνική πλευρά έστειλε και ένα πολεμικό πλοίο στην περιοχή. Η Άγκυρα αναφέρει ακόμη ότι τα ελληνικά σκάφη έφτασαν στην περιοχή του συμβάντος από την Καλύμνο και την Λήμνο.«Τα ελληνικά σκάφη υποχρεώθηκαν σε υποχώρηση», αναφέρει το σχετικό ανακοινωθέν του τουρκικού στρατού.

Η Άγκυρα αναφέρει επεισόδιο στα ύδατα του Αιγίου για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες. Πριν από λίγες ημέρες, το επιτελείο του τουρκικού στρατού είχε αναφερθεί σε παρόμοιο περιστατικό.
Τουρκικές πηγές αναφέρουν στην «www.kathimerini.com.cy» ότι τα νέα συμβάντα συσχετίζονται με την έναρξη της νέας αλιευτικής περιόδου.
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη