20 Νοεμβρίου 2013

Σαρωτικές αλλαγές στον κατοχικό στρατό 6000 στρατιωτικοί αποχωρούν από τις λεγόμενες τουρκικές ειρηνευτικές δυνάμεις

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201311/154041/images/det_turkeystratos8.jpgΤου Νίκου Στέλγια Για πρώτη φορά μετά το 1974, η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα προχωρά με γοργά βήματα στην λήψη μια σειρά σημαντικών αποφάσεων, οι οποίες αφορούν το μέλλον της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Οι τελευταίες πληροφορίες από την άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής, έρχονται να επιβεβαιώσουν το πρόσφατο δημοσίευμα της «www.kathimerini.com.cy».  Την επόμενη περίοδο, 6000 στρατιωτικοί αποχωρούν από τις λεγόμενες τουρκικές ειρηνευτικές δυνάμεις. Ο «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Αμπάς Σινάϊ κατέθεσε «νομοσχέδιο», το οποίο προβλέπει σαρωτικές αλλαγές για το μέλλον της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο.  Η «www.kathimerini.com.cy» εξασφάλισε τα βασικά σημεία του νέου «νομοσχεδίου», τα οποία έχουν ως εξής:

• Η θητεία των εφέδρων αξιωματικών και των λοχίων μειώνεται από 12 σε 8 μήνες
• Η στρατιωτική θητεία μειώνεται από 15 σε 12 μήνες
• Οι απόφοιτοι πανεπιστημίου θα πραγματοποιούν θητεία τριών ή έξι μηνών
• Οι απόφοιτοι των επαγγελματικών λυκείων και των πανεπιστημίων δυο ακαδημαϊκών ετών θα πραγματοποιούν θητεία οκτώ μηνών
• Τέλος, μετά τα 49 χρόνια οι Τουρκοκύπριοι δεν θα έχουν καμία στρατιωτική υποχρέωση
Στις αράδες του νέου «νομοσχεδίου» ξεχωρίζει το εξής σημείο: Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα προβλέπεται αξιοσημείωτη μείωση στο στρατιωτικό και πολιτικό στρατό των δυνάμεων του τουρκικού στρατού, οι οποίες σταθμεύουν στα Κατεχόμενα.

Ξεκίνησαν οι «εορτασμοί» Στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής και στην Άγκυρα, η τουρκοκυπριακή ηγεσία πραγματοποιεί διάφορες εκδηλώσεις για την 30η επέτειο της ίδρυσης της «ΤΔΒΚ». Στα Κατεχόμενα, ο ηγέτης της τ/κ κοινότητας συναντήθηκε με επισκέπτες από την Τουρκία. Αύριο θα πραγματοποιεί μεγάλη στρατιωτική παρέλαση και ο Ντερβίς Έρογλου θα δεχθεί τα «συγχαρητήρια» των Τουρκοκυπρίων. Το βράδυ της Παρασκευής, στην Άγκυρα, η λεγόμενη πρεσβεία θα πραγματοποιήσει μια εκδήλωσε σε ένα από τα μεγάλα ξενοδοχεία της τουρκικής πρωτεύουσας, στην οποία θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης και κάποιων ξένων αντιπροσωπιών.  
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ« στην Κωνσταντινούπολη