Το Ισραήλ γενικά δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τις συνομιλίες της Γενεύης για τον ιρανικό φάκελο, καθώς και για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν τον έχει εντυπωσιάσει η νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η οποία γενικά επιβεβαιώνει τον ειρηνικό χαρακτήρα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Εν τω μεταξύ οι πληροφορίες ότι δήθενδξνται διαβουλεύσεις μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ για μια κοινή στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν έχει προκαλέσει στην κοινότητα των εμπειρογνωμόνων τις πιο διαφορετικές απόψεις. Είναι δύσκολο ακόμα και να φανταστεί κανείς το πλαίσιο μιας τέτοιας εταιρικής σχέσης, επεσήμανε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο αραβολόγος Σεργκέι Ντεμιντένκο:

- Φυσικά, η κοινή ιρανική απειλή σε κάποιο βαθμό κάνει φιλικά αυτά τα δυο κράτη, όμως όχι και τόσο πολύ, ώστε να συναφθεί κάποια στρατηγική στρατιωτική συμμαχία ή αντιιρανικός συνασπισμός μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών. Αυτή η συμμαχία είναι κατ΄αρχήν απίθανη, όμως αν αρχίσουμε να φανταζόμαστε σε αυτό το θέμα, φυσικά, δεν θα προκαλέσει οποιοδήποτε ενθουσιασμό στις άλλες αραβικές χώρες. Κανένα κράτος του αραβικού κόσμου δεν είναι διατεθειμένο να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

Ούτε ακόμα και μια αναγκαστική συμμαχία του Τελ-Αβίβ και του Ερ-Ριάντ δεν είναι δυνατή, είναι πεπεισμένος και ο Ισραηλινός πολιτικός αναλυτής Αβιγκντόρ Έσκιν. Σίγουρα, μεταξύ του Ισραήλ και όλων των αραβικών χωρών πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν ορισμένες ανεπίσημες επαφές. Όμως δεν πρόκειται να εξαπολύσουν χτύπημα από κοινού το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία, υπογραμμίζει ο ειδικός.

- Τέτοιου είδους συμμαχία ποτέ δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν προβλέπεται στο αμέσως προσεχές μέλλον. Η Σαουδική Αραβία είναι φυτώριο του ουαχαμπισμού και όταν γίνεται λόγος για μια πραγματική αντίσταση στην ύπαρξη του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, ακριβώς τέτοιες δυνάμεις, όπως το κίνημα Χαμάς, η Σαουδική Αραβία, οι ουαχαμπιστές, διάφορων ειδών «αδελφοί Μουσουλμάνοι», η αντιπολίτευση στη Συρία και ούτω καθ΄εξής, είναι οι βασικοί εχθροί του Ισραήλ. Αυτό που είναι εντελώς ρεαλιστικό σε αυτή την κατάσταση, είναι ορισμένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας στο θέμα του Ιράν.

* Οι απόψεις της Σύνταξης μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου.