01 Νοεμβρίου 2013

ΤΟΥΡΚΙΑ Επίσκεψη του Κούρδου Προέδρου του Β. Ιράκ

http://www.ekurd.net/mismas/articles/misc2013/10/state7442.jpgΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--
Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποίησε χτες ο πρωθυπουργός της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, Νετσιρβάν Μπαρζανί, ο οποίος είχε επαφές με θέμα νέες τουρκικές επενδύσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση που είχε ο Ν. Μπαρζανί με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας της Αγκυρας με τη διοίκηση της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν, με επενδύσεις 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα επόμενα δύο χρόνια.
Στα ζητήματα στην ατζέντα των συζητήσεων ήταν επίσης το σχέδιο μεταφοράς αργού πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ, στις διεθνείς αγορές, μέσω Τουρκίας και «αναπτυξιακό πρόγραμμα» που θα χρηματοδοτηθεί από τα έξοδα που θα προκύψουν. Επίσης, σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, στη συνάντηση θα γινόταν συζήτηση και για τη νέα κυβέρνηση στην αυτόνομη περιοχή του βορείου Ιράκ, καθώς και το κουρδικό ζήτημα, σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία.

Η Τουρκία είναι δεδομένο και από αυτή τη συνάντηση, η οποία προηγήθηκε της επίσκεψης του Ιρακινού πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μάλικι, που αναμένεται στην Αγκυρα, το Δεκέμβρη, προσπαθεί να διαχειριστεί με το πιο αποτελεσματικό τρόπο για τα συμφέροντά της το κουρδικό ζήτημα. Οι εξελίξεις στη Συρία και δη η στάση των Κούρδων στην περιοχή, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, για τερματισμό της εκεχειρίας σε περίπτωση που δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες, είναι κάποιοι από τους λόγους αυτής της στάσης της τουρκικής αστικής τάξης.
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=7681211&publDate=1/11/2013