01 Νοεμβρίου 2013

«Μόνιμο πρόβλημα» για την Τουρκία οι ανήλικες μητέρες

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ για την κίνηση των πληθυσμών το 2012
«Μόνιμο πρόβλημα» για την Τουρκία οι ανήλικες μητέρες
Ευσταθιάδης ΣτάθηςΕνενήντα χιλιάδες και πλέον κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών στην Τουρκία μένουν έγκυες το χρόνο, αναφέρει η έκθεση του ιδρύματος του ΟΗΕ για την κίνηση των πληθυσμών το 2012. Σε ποσοστό είναι περίπου 30 στα χίλια, επταπλάσιο και περισσότερο από το αντίστοιχο ποσοστό στη Δυτική Ευρωπη.Η εγκυμοσύνη ανηλίκων--το 14% είναι κάτω των 15 ετών--αποτελεί μόνιμο πρόβλημα για την Τουρκιά, ιδιαίτερα σε περιοχές απομακρυσμένες από μεγάλες πόλεις και σε πτωχές οικογένειες. Το πρόβλημα όμως δεν οφείλεται στα κορίτσια αλλά στους γονείς, στην παρωχημένη αντίληψη περί ηθικής και στην "έλλειψη ευρείας μόρφωσης", αναφέρει η έκθεση η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη για "μια σωστή σεξουαλική εκπαίδευση".

Σε παγκόσμια μέτρηση, το υψηλότερο ποσοστό ανηλίκων μητέρων έχει η Νιγηρία (51% του ανήλικου θηλυκού πληθυσμού) και ακολουθούν κατά σειράν η Τσαντ (48%) Μαλι (46%) Γουινέα (42%) και Μοζαμβίκη (40%). Συνολικά, 7.3 εκατ. ανήλικα κορίτσια στις αναπτυσσόμενες χώρες γίνονται μητέρες το χρόνο, με τα 2 εκατ. κάτω των 14 ετών.

Η έκθεση, με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου, τονίζει ότι η εγκυμοσύνη ανηλίκων "αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα" γενικά για όλες τις χώρες αλλά εντελώς ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες.