19 Νοεμβρίου 2015

Επιφυλάξεις της Άγκυρας για τα hot spots


Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής-Σε καλό κλίμα, χωρίς ωστόσο απτά αποτελέσματα, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα στην Τουρκία. Ο αντικειμενικός στόχος της ελληνικής πλευράς δεν επιτεύχθηκε, αφού ο Πρωθυπουργός αντιμετώπισε μεγάλες επιφυλάξεις, αν όχι και την άρνηση από την πλευρά των Τούρκων συνομιλητών του για τη δημιουργία και λειτουργία hot spots (κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων) στο έδαφος της γείτονος. Ήταν σαφής στο πλαίσιο αυτό η αποστροφή του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Αχμέτ Νταβούτογλου στις κοινές δηλώσεις, πως για το προσφυγικό πρόβλημα δεν ευθύνονται ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα και πως δεν μπορούν να το επωμισθούν αυτές οι δύο χώρες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η τουρκική πλευρά κατέστησε σαφές στην ελληνική αποστολή, ότι αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφύλαξη τη λειτουργία των εν λόγω κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης, καθώς εκτιμά, ότι αυτά δημιουργούν δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες σε βάρος της.

Δεν είναι τυχαίο, ότι η Αγκυρα συναρτά τη συνεργασία της με την Ε.Ε. στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των προσφυγικών ροών και την ανάληψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την απευθείας επανεγκατάσταση μεγάλου αριθμού προσφύγων.

Σε σχέση με το προσφυγικό, συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την τουρκική πλευρά δεν υπήρξαν. Ωστόσο αυτό ενδεχομένως να συναρτάται με τη σύνθετη διαπραγμάτευση που γίνεται ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία και τη σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στο τέλος του μήνα, εν όψει της οποίας η Τουρκία δεν θέλει ν’ ανοίξει τα χαρτιά της.

Πάντως ανάμεσα στους κ.κ. Τσίπρα και Νταβούτογλου συμφωνήθηκε η δημιουργία επιτροπών συνεργασίας μεταξύ των υπ. Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Προστασίας του Πολίτη, που θα αναλάβουν να ενισχύσουν τη συνεργασία στο προσφυγικό ώστε να γίνει ταχύτερη και περισσότερο αποτελεσματική η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών, που θα επιτρέψει την ανάσχεση της δράσης των διακινητών.

Η Αθήνα προσδοκά μέσα από τις διαδικασίες αυτές να υπάρξει μείωση των ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά και συνδέει την ανταπόκριση της Αγκυρας ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών με τη στάση που θα τηρήσει η χώρα μας στη συνολική διαπραγμάτευση της Τουρκίας με την Ε.Ε. Ο κ. Τσίπρας έθεσε στις συνομιλίες και το ζήτημα της ενεργοποίησης της Συμφωνίας Επανεισδοχής Ελλάδας - Τουρκίας.

Σε σχέση με το προσφυγικό πάντως η έκπληξη έγινε από τον κ. Νταβούτογλου, ο οποίος αναφέρθηκε σε πρόταση της κ. Αγκελα Μέρκελ, για τριμερή συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας - Γερμανίας για το προσφυγικό.

Η Αθήνα δεν απορρίπτει την πρόταση που ο κ. Τσίπρας γνώριζε ότι θα γίνει αφού το προσφυγικό το είχαν συζητήσει η κ. Μέρκελ και ο κ. Νταβούτογλου στο περιθώριο των G20, ενώ και εκείνος είχε επικοινωνήσει, πριν αναχωρήσει για την Τουρκία με την κ. Μέρκελ. Ωστόσο υπάρχει σύμφωνα με την ελληνική πλευρά ο κίνδυνος, μια τέτοια συνάντηση να καταστήσει το θέμα τριμερές, δίνοντας πάτημα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους. 

Πέραν του προσφυγικού, που η Αθήνα είχε θέσει στην κορυφή της ατζέντας, συζητήθηκε όλο το φάσμα των διμερών θεμάτων. Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον δέχτηκε στο μεγαλοπρεπές νεόδμητο προεδρικό μέγαρο στην τουρκική πρωτεύουσα.

Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την τρομοκρατία και το προσφυγικό δίχως όμως να υπάρξει σχετική ανακοίνωση. Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και αρχηγό της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
REAL.GR