19 Νοεμβρίου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ-ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ: Το "φάουλ" του Αχμέτ και το ανοιχτό θέμα των περιπολιών στο Αιγαίο


Image
Το φάουλ του Αλέξη Τσίπρα και το ζήτημα που χρειάζεται άμεσα διευκρίνηση ,μετά απ΄ όσα ειπώθηκαν στις κοινές δηλώσεις του με τον Νταβούτογλου.
•Το φάουλ: Ο Νταβούτογλου μίλησε για παραβιάσεις στο Αιγαίο και από …τις δυο πλευρές του! Προσπάθησε με θράσος που ποτέ δεν έλειψε από Τούρκους πρωθυπουργούς να “εξισώσει” , τον “θυτη” με το “θύμα”. Παραβιάσεις από το 1974 στο Αιγαίο κάνει μόνο η αεροπορία της Τουρκίας. Τα στοιχεία είναι καταγγεγραμμένα και από το NATO και γνωστά στην ΕΕ. Άσχετο αν όλοι…σφυρίζουν αδιάφορα και κλείνουν το μάτι στην Άγκυρα. Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια συστηματικά συντηρεί ένα …παραμύθι περί παρενοχλήσεων των τουρκικών μαχητικών από ελληνικά αεροσκάφη! Ο στόχος είναι προφανής. Η Τουρκία αμφισβητεί το εύρος των 10 ν.μ στον εναέριο χώρο των νησιών θεωρώντας ότι πρέπει να περιοριστεί στα 6 ν.μ. Τα …4 αμφισβητούμενα κατά την Άγκυρα μίλια ,οι Τούρκοι τα έχουν …ξεγράψει από την Ελλάδα!
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έπρεπε να αφήσει αναπάντητη αυτή τη φράση Νταβούτογλου με την οποία Ελλάδα και Τουρκία εμφανίζονταν να κάνουν το ίδιο “έγκλημα” στο Αιγαίο. Κακώς το άφησε να περάσει …έτσι.

•Η αναγκαία διευκρίνηση: Ειπώθηκε και από τους δύο πρωθυπουργούς η ανάγκης στενότερης και καλύτερης συνεργασίας των ακτοφυλακών των δύο χωρών; Είναι το “κοινές περιπολίες” του Γιούνκερ με τρόπο περιφραστικό; Πως ακριβώς θα γίνει αυτή η “στενότερη” συνεργασία ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής; Σε ποιο επίπεδο θα υπάρξει ,αν μπορεί να υπάρξει με τα όσα διαπράττουν στο Αιγαίο οι Τούρκοι;

Μήπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και οι …προϊστάμενοί του έχουν επιβάλλει αυτό που υποτίθεται ούτε καν συζητούσαμε;