18 Μαρτίου 2015

Ο εφιάλτης των χημικών όπλων επιστρέφει

Συντάκτης: Νικόλας Ζηργάνος
Είκοσι επτά χρόνια μετά τη γενοκτονία στη Χαλάμπτζα, όπου η πολεμική αεροπορία του Σαντάμ Χουσέιν χρησιμοποίησε σε μαζική κλίμακα χημικά αέρια κατά των Κούρδων αμάχων, το φάντασμα των χημικών όπλων επιστρέφει στο Ιράκ. Στις 23 Ιανουαρίου, «καμικάζι» του «Ισλαμικού κράτους» οδήγησε ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά κατά κουρδικού φυλακίου έξω από το Κιρκούκ. Οι πεσμεργκά ανατίναξαν το φορτηγό με αντιαρματικό όπλο πριν φτάσει στον στόχο του, αλλά σύντομα ένα πυκνό σύννεφο κάλυψε τους μαχητές που ένιωσαν αμέσως μεγάλη δυσφορία.

Ορισμένοι νοσηλεύτηκαν με αναπνευστικά προβλήματα. Η επίθεση καταγράφηκε σε βίντεο το οποίο δόθηκε μόλις χθες στη δημοσιότητα, μαζί με τεχνική έκθεση εργαστηρίων που ανέλυσαν δείγματα από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου. Οι ερευνητές βρήκαν πολύ αυξημένα επίπεδα χλωρίνης.
Οι Κούρδοι αποκάλυψαν επίσης ότι στις 26 Δεκεμβρίου σε άλλη επίθεση, 60 μαχητές τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση παγιδευμένου αυτοκινήτου. Η μυρωδιά της χλωρίνης ήταν έντονη, οι τραυματίες δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν, για πολλές ώρες τυφλώθηκαν, έκαναν αιμοπτύσεις και ορισμένοι υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα.

Οι Κούρδοι εκτιμούν ότι το «Ισλαμικό κράτος» έχει στην κατοχή του, ή και παρασκευάζει, αέρια χλωρίνης, ένα απαγορευμένο χημικό όπλο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στη μάχη του Ιπρ και προκάλεσε χιλιάδες θύματα. Η χλωρίνη ως βιομηχανικό προϊόν σε μορφή όπλου θεωρείται το χημικό αέριο των «φτωχών», έχει μικρότερη τοξικότητα από το σαρίν ή τα αέρια μουστάρδας ή κυανίου, αλλά είναι θανατηφόρο και απαγορευμένο από τη Συνθήκη της Γενεύης του 1925.

Οι Κούρδοι δεν είχαν τότε ανακοινώσει το περιστατικό, για να μην προκληθεί πανικός στον άμαχο πληθυσμό. Ωστόσο, μετά και τη δεύτερη επίθεση με χρήση χλωρίνης, έδωσαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία.

Στο παρελθόν το «Ισλαμικό κράτος» είχε κατηγορηθεί για χρήση αερίων χλωρίνης, χωρίς να δοθεί μεγάλη σημασία. Τον περασμένο Οκτώβριο, υπήρχαν καταγγελίες για βλήματα με αέρια χλωρίνης σε μάχες έξω από το Νταλάντ. Το 2007, εξτρεμιστές σουνίτες, βομβιστές αυτοκτονίας, οδήγησαν τρία βυτιοφόρα γεμάτα χλωρίνη κατά φυλακίων στην επαρχία Ανμπαρ του Ιράκ. Τριακόσια πενήντα άτομα και έξι Αμερικανοί στρατιώτες νοσηλεύτηκαν με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα. Οι βομβιστές ανήκαν στην Αλ Κάιντα του Ιράκ, μητρική οργάνωση από όπου αποσχίσθηκε το «Ισλαμικό κράτος».

Ο πολυβραβευμένος Αμερικανός δημοσιογράφος, Σέιμουρ Χερς, είχε αποκαλύψει τον Απρίλιο του 2014, επικαλούμενος βρετανικές και αμερικανικές πηγές υπηρεσιών ασφαλείας, ότι οι εξτρεμιστές σουνίτες προσπαθούσαν ή είχαν ήδη τη δυνατότητα να παρασκευάσουν χημικά όπλα. Υποψίες για χρήση χημικών από ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις στο Χαν αλ Ασαλ, έξω από το Χαλέπι, είχε εκφράσει και αξιωματούχος του ΟΗΕ σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. Τον Μάιο η τουρκική αστυνομία είχε συλλάβει ομάδα δέκα εξτρεμιστών, οι οποίοι προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα προς τη Συρία. Στις αποσκευές τους βρέθηκαν δύο κιλά χημικών ενώσεων που είναι απαραίτητες για την παρασκευή του ιδιαίτερα τοξικού αερίου σαρίν.

Οι ενδείξεις αυτές και ιδίως οι πρόσφατες επιθέσεις επαναφέρουν το θέμα των χημικών όπλων και τον κίνδυνο να τα χρησιμοποιήσουν σε μεγαλύτερη κλίμακα οι εξτρεμιστές σουνίτες, ενώ οι Κούρδοι σήμερα θρηνούν τα θύματα της Χαλάμπτζα και τη γενοκτονία που υπέστησαν από τις ορδές του Σαντάμ Χουσέιν.