18 Μαρτίου 2015

Γενοκτονία στο... όνομα της πίστης

 
Επέτειος μνήμης σήμερα. Είκοσι επτά χρόνια από τη φονική επίθεση κατά του κουρδικού λαού με δηλητηριώδη αέρια. 16-17 Μαρτίου 1988. Η Χαλάμπτζα, στο Κουρδιστάν-Ιράκ, πνίγεται στα αέρια θανάτου που εξαπολύουν τα αεροπλάνα του Σαντάμ Χουσέιν. Τραγικός ο απολογισμός: 5.000 σκοτώθηκαν και 8.000 τραυματίστηκαν. Ολοι άμαχος πληθυσμός...

Το μεγαλύτερο έγκλημα με αέρια μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η επίθεση όμως αυτή στη Χαλάμπτζα δεν ήταν το πρώτο έγκλημα του αιμοσταγούς δικτάτορα κατά των Κούρδων. Από το 1986 μέχρι το 1989 ο μπααθικός στρατός επιδόθηκε στη γενοκτονία του κουρδικού λαού. 185.000 έχασαν τη ζωή τους.

Ο Σαντάμ, «απολογούμενος» στις μόνο φραστικές καταγγελίες των Ηνωμένων Εθνών αλλά και στις όποιες αντιδράσεις από το εσωτερικό μέτωπο μίλησε για Ενφάλ – λέξη που στα αραβικά σημαίνει λάφυρα πολέμου, αλλά στο ιερό κείμενο του Κορανίου Ενφάλ είναι η μάχη των μουσουλμάνων κατά των απίστων. Ουσιαστικά, ο Σαντάμ Χουσέιν έδωσε θρησκευτική κάλυψη σε μια γενοκτονία.

Διεθνής σιωπή

Οι μπααθιστές, εκμεταλλευόμενοι τη σιωπή των διεθνών οργανώσεων, μετέρχονταν κάθε μέσο και τρόπο για τον αφανισμό των Κούρδων. Οπως, για παράδειγμα, το άνοιγμα του φράγματος Ντογάν, που στα νερά και τις λάσπες του χιλιάδες κουρδικές οικογένειες έχασαν το βιος τους και χάθηκαν…
Το Ενφάλ μπορεί να ξεκίνησε επίσημα το 1986, αλλά η πρώτη πράξη του ήταν το 1983, με τη μαζική δολοφονία χιλιάδων ανδρών από την ευρύτερη οικογένεια του Μπαρζανί. Οκτώ χιλιάδες άνδρες, από 10 έως 80 χρόνων, άρπαξαν οι σανταμικοί από τα σπίτια τους, τους οδήγησαν στην έρημο του Ιράκ, με τους 50 βαθμούς ζέστη και την κινούμενη άμμο. Εκεί τους έθαψαν όλους. Και μετά, εξόρισαν διά της βίας τα χιλιάδες γυναικόπαιδα.Από τα 4.665 χωριά του Κουρδιστάν-Ιράκ, τα 4.000 ισοπεδώθηκαν, 1.800 σχολεία, 300 νοσοκομεία, 3.000 τζαμιά, 27 εκκλησίες καταστράφηκαν ολοσχερώς. Δηλαδή, το 90% των χωριών του Κουρδιστάν σβήστηκε από τον χάρτη. Από το απίστευτο μένος του Σαντάμ κατά των Κούρδων όχι μόνο άνθρωποι, αλλά ούτε τα δέντρα ούτε τα ζώα της κουρδικής γης σώθηκαν. Δεν ήθελε να αφήσει τίποτα όρθιο, τίποτα ζωντανό.
Αυτή η εκκαθάριση είναι η αιτία που σήμερα στο όνομα της «ανάστασης της ζωής» απαγορεύεται στο Κουρδιστάν η κοπή των δέντρων και το κυνήγι των «άγριων» ζώων και των πουλιών. Κι ας ακούγεται υπερβολικό πως για ένα ορτύκι η ποινή είναι 4 χρόνια φυλάκισης και για ένα ελάφι 13.
Οι προσπάθειες να κρατηθούν ως επτασφράγιστο μυστικό οι δολοφονικές ενέργειες των σανταμικών μέρα με τη μέρα αποδυναμώνονται. «Τίποτα δεν μένει κρυφό κάτω από τον ήλιο». Σε πάρα πολλές περιοχές βρέθηκαν ομαδικοί τάφοι και πολλοί παγκόσμιοι οργανισμοί ανακοίνωσαν τα ονόματα θυμάτων που χάθηκαν στην έρημο.Παρ’ όλα αυτά, η γενοκτονία των Κούρδων δεν καταδικάστηκε ακόμη σε παγκόσμιο επίπεδο, κι αυτή είναι μια θλιβερή υπεκφυγή του «πολιτισμένου» κόσμου.

Κρυφά εγκλήματα

Η επιμέλεια να μείνουν στην αφάνεια τα εγκλήματα του Σαντάμ μαρτυρά την ενοχή αρκετών χωρών που πουλούσαν τα δηλητηριώδη αέρια στον παράφρονα δικτάτορα. Πολλοί, πάρα πολλοί, δεν βρήκαν το θάρρος μέσα σ’ αυτά τα 27 χρόνια να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Κούρδων.
Εγώ, προσωπικά, ζήτησα πολλές φορές από τα ελληνικά κόμματα και τις κυβερνήσεις, από το ελληνικό Κοινοβούλιο, να αναγνωριστεί ως γενοκτονία αυτή η πράξη. Πριν από δύο χρόνια δύο Ελληνες βουλευτές, ο Γιάννης Δημαράς και ο Γαβριήλ Αβραμίδης, από το «Αρμα Πολιτών», ανταποκρινόμενοι σε επιστολή μου κατέθεσαν ερώτηση στο Κοινοβούλιο, για να ακολουθήσει και πάλι σιωπή.Σήμερα, και έντρομοι μπροστά στο θαύμα που συντελείται στο Κουρδιστάν-Ιράκ, οι δολοφόνοι του κουρδικού λαού έχουν αλλάξει απλώς όνομα. Μια φανατική, φονταμενταλιστική οργάνωση χρησιμοποιεί το ίδιο σανταμικό κάλυμμα και δολοφονεί. Το ISIS έχει καλέσει τους τζιχαντιστές σε Ενφάλ. Σκότωσαν εκατοντάδες Κούρδους Εζιντί επειδή δεν ήταν μουσουλμάνοι· εκατοντάδες άμαχους Κούρδους επειδή ήταν μουσουλμάνοι, αλλά όμως σουνίτες. Από το «μαχαίρι τους» δεν γλιτώνει μήτε χριστιανός μήτε μουσουλμάνος… Πάνω από 4.000 Κούρδισσες -ανήλικες και μη- βρίσκονται στα χέρια των εξτρεμιστών.Ζητάμε, επ’ ευκαιρία αυτής της θλιβερής επετείου, να αναγνωριστεί από όλα τα κράτη η γενοκτονία των Κούρδων. Καλούμε όλο τον κόσμο, όλες τις παγκόσμιες οργανώσεις και τους οργανισμούς να υποστηρίξουν τη νόμιμη κυβέρνηση του Κουρδιστάν-Ιράκ και τον πρόεδρο Μασούτ Μπαρζανί, που έχει γίνει σύμβολο των αγώνων κατά των τρομοκρατών.
Οι Κούρδοι θα κερδίσουν τη ζωή που δικαιούνται.