18 Μαρτίου 2015

Το δίλημμα της Μέρκελ με τις γερμανικές αποζημιώσεις

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgu6BbOcxd8Voq4tiZqXzqAh6KGxy2U_PSKExrpFw9508j5cJzsoz7hAyTT6CIFTfVWGI6ZwpjaF-5sk1MGRmyLhaLioqwuO3zqur1ZHHHJlP-SnwLNW8PhOJxcvp0-K4-1u01tAJd7PqY/s1600/ektelesis.jpg
Επισήμως, η γερμανική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τις υποθέσεις των πολεμικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου ως μη υφιστάμενες, με το επιχείρημα ότι έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της. «Έχουν κλείσει, πολιτικά και νομικά», επανέλαβε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Ροτ, ενώ στελέχη των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμπεριλαμβανομένου, κατηγορούν την ελληνική κυβέρνηση ότι απλώς επιδιώκει ένα αντιπερισπασμό, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της.Προκαλεί εντύπωση, ωστόσο, το γεγονός ότι χθες το θέμα πήρε μια διαφορετική διάσταση για τη Γερμανία -και μάλιστα, όχι από την πλευρά της Αθήνας, αλλά εντός συνόρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για αρκετή ώρα χθες το απόγευμα και ενώ στην ελληνική ειδησεογραφία κυριαρχούσαν οι απειλές του Ντάιζελμπλουμ και μελών της πρώην τρόικας ενόψει των κρίσιμων ημερών που έρχονται, στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel η ιεράρχηση ήταν διαφορετική. Έτσι, το πρώτο θέμα δεν πρόβαλε τον... προτεταμένο μέσο του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά έκανε λόγο για το «πρόβλημα της Μέρκελ με τις αποζημιώσεις», ενώ στη δεύτερη θέση προβαλλόταν μια ασυνήθιστη ενέργεια από την πλευρά ενός ζευγαριού Γερμανών.

Πρόκειται για τον συνταξιούχο Λούντβιχ Ζακάρο και την εργαζόμενη σύζυγό του Νίνα Λάνγκε, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία να συναντήσουν τον δήμαρχο Ναυπλίου και να προχωρήσουν σε μία συμβολική ενέργεια: Του πρόσφεραν 875 ευρώ, μαζί με ένα σημείωμα που έγραφε «Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα». Σημείωσαν δε ότι δεν πρόκειται για φιλανθρωπία, αλλά για το ποσό που εκτιμούν ότι τους αναλογεί για την αποπληρωμή του δανείου που είχαν υφαρπάξει τα ναζιστικά στρατεύματα από την κατεχόμενη Ελλάδα. «Θέλουμε να δώσουμε ένα παράδειγμα, που πιθανόν να κάνει και άλλους Γερμανούς να το ξανασκεφτούν», δήλωσαν.

Ακόμη πιο σημαντικές, όμως, ήταν οι πολιτικές παραμβάσεις που έγιναν χθες γύρω από το συγκεκριμένο θέμα -και μάλιστα, όχι από τυχαία πρόσωπα: Ο αντιπρόεδρος του συγκυβερνώντος SPD, Ραλφ Στέγκνερ, δήλωσε «αντίθετος με την άποψη ότι η συζήτηση γι' αυτά τα θέματα έχει τελειώσει», ενώ το ιστορικό στέλεχος του κόμματος, Γκεζίνε Σβαν, έγραψε πως «οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε διαπράξει μεγάλη αδικία στην Ελλάδα» και τάχθηκε υπέρ της αποπληρωμής του δανείου. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, Άμντον Χοφράιτερ, υποστήριξε πως «η Γερμανία δεν μπορεί έτσι απλά να εξαφανίσει τη διεκδίκηση της Ελλάδας». Όσο για τον συνάδελφό του της Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, είχε πει την Κυριακή πως το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο.

Θεωρητικά, η Γερμανίδα καγκελάριος θα μπορούσε να κάνει ρελάνς και -ακόμη και στη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα, τη Δευτέρα- να του «κλείσει το μάτι», αφήνοντας αορίστως ανοιχτή την επανεξέταση του κατοχικού δανείου (άλλωστε, όπως έγραψε η Die Zeit, υπάρχουν και «ευέλικτες» προτάσεις για τη σταδιακή αποπληρωμή του...). Έτσι, αφενός, θα έδινε τη δυνατότητα στον Έλληνα πρωθυπουργό να εμφανιστεί νικητής στο εσωτερικό, ενώ αφετέρου, θα έστελνε ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα προς όλη την Ευρώπη, η οποία έχει αρχίσει και δυσφορεί με τη σκληρή και άτεγκτη στάση του Βερολίνου, που παραπέμπει σε άλλες εποχές...

Βεβαίως, για την ώρα, αυτό είναι ελάχιστα πιθανό καθώς, όπως σημείωνε σε άλλο άρθρο το Der Spiegel, η Μέρκελ «ανησυχεί προπάντων για το ενδεχόμενο να προβάλουν ανάλογες απαιτήσεις και άλλες χώρες». Ωστόσο, η δημόσια συζήτηση για το θέμα έχει ανοίξει στη Γερμανία κι αυτό, από μόνο του, συνιστά είδηση.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26533&subid=2&pubid=113483325