05 Φεβρουαρίου 2014

Ηττα στο Κογκρέσο για το πανίσχυρο φιλοϊσραηλινό λόμπι

MARK LANDLER / THE NEW YORK TIMES




 Αυτή την εβδομάδα όμως η AIPAC έπαψε να πιέζει τους Δημοκρατικούς γερουσιαστές να ψηφίσουν το νομοσχέδιο νέων κυρώσεων κατά του Ιράν, έχοντας αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση του προέδρου Ομπάμα.Αξιωματούχοι της οργάνωσης υποστηρίζουν ότι ουδέποτε ζήτησαν την άμεση ψήφιση του νόμου, υπογραμμίζοντας ότι το νομοθέτημα μπορεί να ψηφισθεί εφόσον το Ιράν υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις του. Για την ώρα πάντως, οι αιτιάσεις του κ. Ομπάμα για χαλάρωση των κυρώσεων έπεισαν τα μέλη της νομοθετικής εξουσίας.

Η επιτυχία του προέδρου θέτει τώρα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μεθόδων της AIPAC, καθώς και του ρόλου της ως κυρίαρχης φωνής του φιλοϊσραηλινού λόμπι στην Ουάσιγκτον. «Κάποιοι από εμάς εκτιμούμε ότι στόχος πρέπει να είναι το Ιράν. Δεν σκοπεύουμε να χτυπήσουμε τον πρόεδρο, μόνο το Ιράν», λέει ο Εϊμπ Φόξμαν, πρόεδρος της εβραϊκής οργάνωσης ADL και μέλος της AIPAC.

Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ από το Κονέκτικατ, πιστός υποστηρικτής του Ισραήλ, είχε προσυπογράψει το νομοσχέδιο ως συνεισηγητής προτού αποσύρει την υπογραφή του, για να δώσει «χώρο στη διπλωματία», όπως είπε. Τη Δευτέρα, 70 Δημοκρατικά μέλη της Βουλής έγραψαν στον Ομπάμα, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στις προεδρικές διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Τα προβλήματα της AIPAC ξεπερνούν όμως την ιρανική κρίση. Τον Σεπτέμβριο, η οργάνωση κινητοποίησε δεκάδες λομπίστες, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική έγκριση για ενδεχόμενο στρατιωτικό πλήγμα στη Συρία. Αντιμέτωπος με βέβαιη ήττα στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος Ομπάμα επέλεξε να δώσει τέλος στην προσπάθεια. Νωρίτερα φέτος, η AIPAC αντιμετώπισε επικρίσεις από την αμερικανική Δεξιά για την επιλογή της να αποδεχθεί τον διορισμό του Τσακ Χέιγκελ στο υπουργείο Αμυνας, λόγω των «αντι-ισραηλινών» του θέσεων.

Τίποτα από όλα αυτά δεν θα εμποδίσει την AIPAC να προσελκύσει 14.000 υποστηρικτές και δεκάδες λαμπρούς ομιλητές από τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο, στο ετήσιο συνέδριό της στην Ουάσιγκτον τον ερχόμενο μήνα. Αξιωματούχοι της οργάνωσης υποστηρίζουν ότι οι δωρεές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ οι νομοθετικές της προσπάθειες εξασφάλισαν στο Ισραήλ αμερικανική βοήθεια ύψους 3,1 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος 2013.

Η οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1951, έχει ως αποστολή της «την ενίσχυση, προστασία και προώθηση της αμερικανοϊσραηλινής σχέσης». Η συρρίκνωση της επιρροής της είναι όμως γεγονός.
Την περασμένη εβδομάδα, ομάδα προοδευτικών Εβραίων των ΗΠΑ έγραψε στον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, επικρίνοντας την επιλογή του να μιλήσει σε εκδήλωση της AIPAC, την οποία χαρακτηρίζουν «φερέφωνο της σκληροπυρηνικής κυβέρνησης του Ισραήλ και των Δεξιών υποστηρικτών της».