18 Μαρτίου 2014

ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ Η ΜΟΣΧΑ Τέλος στη στρατιωτική συνεργασία Βρετανίας-Ρωσίας

 Η Βρετανία αποφάσισε να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία και να επιβάλει απαγόρευση στις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού στη χώρα, ανακοίνωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.«Διακόψαμε κάθε στρατιωτική συνεργασία» είπε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο αυτό αφορά κυρίως τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού και ειδών «διπλής χρήσης», που μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.Η απαγόρευση ισχύει για υλικό που «προοριζόταν για μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων ή άλλων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν ή έχουν ήδη αναπτυχθεί» στα σύνορα με την Ουκρανία.Ο Χέιγκ κάλεσε τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν ανάλογα μέτρα με αφορμή την υπογραφή της συνθήκης για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη φιλορωσική ηγεσία της Κριμαίας.



Σημείωσε επίσης ότι ακυρώνονται και τα προγραμματισμένα ναυτικά γυμνάσια που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή γαλλικών, ρωσικών, αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων.

«Είναι λυπηρό που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε την οδό της απομόνωσης, αρνούμενος στους πολίτες της χώρας του, αλλά και της Κριμαίας τη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και τη πλήρη συμμετοχή τους σε διεθνείς οργανισμούς» ανέφερε σε ανακοίνωσή του προς το κοινοβούλιο ο βρετανός υπουργός.Τόνισε, μάλιστα, ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μια προβοκάτσια σε άλλη περιοχή της Ουκρανίας να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Μόσχα: Θα απαντήσουμε στις κυρώσεις

Την ίδια ώρα, η Ρωσία επέκρινε έντονα την ΕΕ για τις κυρώσεις σε βάρος ρώσων αξιωματούχων και βουλευτών. Η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα προβεί σε αντίποινα. Τυχόν «απόπειρες να παραδοθούν μαθήματα στη Ρωσία με τη γλώσσα της ισχύος, με τον εκφοβισμό Ρώσων πολιτών διαμέσου κυρώσεων, δεν θα οδηγήσουν πουθενά» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του. «Η υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων δεν είναι δική μας επιλογή. Όμως είναι σαφές ότι η επιβολή κυρώσεων εναντίον μας δεν θα μείνει χωρίς την προσήκουσα απάντηση από τη ρωσική πλευρά» αναφέρει το ΥΠΕΞ.



ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΜΕ ΡΩΣΟΥΣ ΥΠΕΞ ΚΑΙ ΥΠΑΜ
Ματαιώθηκε η επίσκεψη γάλλων υπουργών στη Ρωσία
Ματαιώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόιγκου με τους γάλλους ομόλογους τους Λοράν Φαμπιούς και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο αρνήθηκε να εξηγήσει τους λόγους της ματαίωσης.Η επίσκεψη των δύο γάλλων υπουργών είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα από το Κρεμλίνο, ωστόσο η γαλλική προεδρία είχε επισημάνει ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης εξαρτάται «από την πρόοδο στο θέμα της Ουκρανίας».Μετά από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, το οποίο δεν αναγνωρίσθηκε από τις δυτικές χώρες και τη συντριπτική επικράτηση των υποστηρικτών της ένωσης της χερσονήσου με τη Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν χθες την επιβολή κυρώσεων εναντίον συγκεκριμένων ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι το Παρίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει την πώληση γαλλικών πολεμικών πλοίων Mistral στη Ρωσία, εάν «ο Πούτιν συνεχίσει αυτό που κάνει στην Ουκρανία».
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=260004&-V=articles