19 Μαρτίου 2014

Αντιπολίτευση Συρίας: Ζητά από την ΕΕ αντιαεροπορικούς πυραύλους

Ο συριακός στρατός κατέλαβε πόλη - κλειδί στα σύνορα με τον Λίβανο
Αντιπολίτευση Συρίας: Ζητά από την ΕΕ αντιαεροπορικούς πυραύλους
Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προμηθεύσει με όπλα, και κυρίως πυραύλους εδάφους-αέρος, τους εξεγερμένους που μάχονται κατά του καθεστώτος Άσαντ, καθώς ο συριακός στρατός κατέλαβε την πόλη-κλειδί Γιάμπρουντ στα σύνορα με τον Λίβανο και προελαύνει προς τα δυτικά. «Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μας δώσει όπλα (για να χρησιμοποιηθούν) εναντίον της συριακής αεροπορίας προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός μας» δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Συνασπισμού, κύριο όργανο της εξόριστης αντιπολίτευσης, στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.«Χρειαζόμαστε αντιαεροπορικά όπλα, αντιαεροπορικούς πυραύλους» διευκρίνισε ο Τζάρμπα. Μέχρι στιγμής η ΕΕ έχει τηρήσει μια «αξιέπαινη στάση» όσον αφορά τη Συρία, όμως η βοήθειά της «δεν είναι επαρκής», σημείωσε ο Τζάρμπα.

«Η στρατιωτική ισορροπία στο πεδίο θα πρέπει να είναι υπέρ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια πολιτική λύση» προσέθεσε.

Οι Ευρωπαίοι «δεν θα πρέπει να φοβούνται ότι τα όπλα που προσφέρουν στην αντιπολίτευση θα καταλήξουν στα χέρια των τρομοκρατών» υπογράμμισε ο Αχμέντ Τζάρμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αντιπολίτευση «είναι σε θέση» να πολεμήσει τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές.

Καταγγέλλοντας μία «καταστροφική» ανθρωπιστική κατάσταση, ο Τζάρμπα ζήτησε να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Συρία.

Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης ζήτησε επίσης «ένα δεσμευτικό μέτρο» από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να αναγκαστούν οι «ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες» που έχουν έρθει από το εξωτερικό να φύγουν από τη Συρία.

Κατηγόρησε τη σιιτική Χεζμπολάχ του Λιβάνου καθώς και τους «μισθοφόρους» που έχουν έρθει από το Ιράν και το Ιράκ για να υποστηρίξουν τον συριακό στρατό, και παράλληλα κατήγγειλε «τους μισθοφόρους» της Αλ Κάιντα και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε που μάχονται κατά της συριακής κυβέρνησης.