31 Ιανουαρίου 2014

Washington Post: γιατί ο Ομπάμα δεν πείθει τους Αμερικανούς για Ιράν-Συρία Οι τρείς λόγοι για τους οποίους τα δυο θέματα μένουν πίσω


Ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρόσφατη ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, έδωσε έμφαση στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επαναλαμβάνοντας ότι θα ασκήσει βέτο σε πιθανή προσπάθεια του Κογκρέσου να αυξηθούν οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν εν μέσω διπλωματικών συνομιλιών. Παράλληλα, για το ζήτημα της Συρίας δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει την αντιπολίτευση εφόσον δεν υιοθετεί την ατζέντα των τρομοκρατικών οργανώσεων της περιοχής.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η εφημερίδα Washington Post, υπάρχουν τρεις λόγοι που ο χειρισμός του Αμερικανού προέδρου όσον αφορά στα δυο αυτά ακανθώδη γεωπολιτικά ζήτημα δεν αποτελεί το δυνατό σημείο της κυβέρνησης του - ούτε και βάση για αύξηση της δημοτικότητας του. Ως βασικό επιχείρημα η εφημερίδα επικαλείται μια δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν την ομιλία του προέδρου. Η δημοσκόπηση, για λογαριασμό της Washington Post και του ABC News, κατέδειξε πως οι τρεις παράγοντες που ο Ομπάμα δεν «πείθει» όσον αφορά στους χειρισμούς του στη εξωτερική πολιτική είναι οι εξής:

1. Οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να του αντιστέκονται σθεναρά
Περίπου οι τρεις στους τέσσερις Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους επικρίνουν τους χειρισμούς του τόσο στο ζήτημα της Σύριας (76% κατά), όσο και του Ιράν (73% κατά).

2. Ο Ομπάμα δεν έχει την καθολική υποστήριξη του ίδιου του του κόμματος
Ενώ το 81% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων  εγκρίνουν την γενική εικόνα της κυβέρνησης Ομπάμα, εντούτοις μόλις το 57% εγκρίνουν τους χειρισμούς του προέδρου στο συριακό θέμα και άλλο ένα 63% τη στάση του στο ζήτημα του Ιράν. Εδικά όσον αφορά στη Συρία, το  25% των ψηφοφόρων εξακολουθεί να μην έχει ξεκάθαρη άποψη για το θέμα, σημάδι πως ο πρόεδρος έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να πείσει την βάση των ψηφοφόρων του για τους χειρισμούς του.

3. Δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι «αποστολή εξετελέσθη»
Οι διπλωματικές συμφωνίες στις οποίες έχει φτάσει η κυβέρνηση Ομπάμα είναι ημιτελείς και ακόμη αμφίβολες. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν «αποσυναρμολογήθηκε» άμεσα, ενώ τα χημικά όπλα της Συρίας παραμένουν διάσπαρτα και δεν άρχισε αμέσως η, αναπόφευκτα σταδιακή και όχι καθολική, καταστροφή τους.Διανύουμε τις αρχές του 2014 και η δημοτικότητά του Ομπάμα ανέρχεται στο 46% (ελαφρώς ψηλότερη από το 42% του Νοεμβρίου 2013 μετά το «λουκέτο» στο αμερικανικό δημόσιο ), κάτι που, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, οφείλεται κυρίως στα οικονομικά προβλήματα, όπως η αργή ανάπτυξη της αγοράς εργασίας.
ΒΗΜΑ