21 Ιουλίου 2014

Ψυχρό κλίμα στις σχέσεις Ερντογάν - Γκιούλ Εντονος προβληματισμό Γκιούλ για την στροφή στον αυταρχισμό


Του Νίκου Στέλγια
Οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία δείχνουν ότι η γειτονική χώρα βρίσκεται ένα βήμα πιο πριν από μια μεγάλη πολιτική ανατροπή, η οποία ενδέχεται να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας περιόδου.Παρά τις διαψεύσεις του τουρκικού Προεδρικού Μεγάρου, πλέον το κλίμα ψυχρού πόλεμου στις σχέσεις Προέδρου Αμντουλλάχ Γκιουλ - Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι γεγονός και βρίσκει μεγάλο αντίκτυπο στον τουρκικό τύπο.

Σήμερα, ο τουρκικός τύπος αναφέρεται σε πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου σχετικά με την πορεία των πολιτικών εξελίξεων στην γειτονική χώρα. Ο κ. Γκιουλ εκφράζει έντονο προβληματισμό για την στροφή της τουρκικής Πρωθυπουργίας στον αυταρχισμό.

Πριν από λίγες ημέρες, συνομιλώντας με τους τουρκικούς επιχειρηματικούς κύκλους στα πλαίσια ενός δείπνου ιφτάρ, ο κ. Γκιουλ δήλωσε ότι πλέον όλες οι αποφάσεις στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) λαμβάνονται από τον Πρωθυπουργό Ερντογάν. Η συγκεκριμένη εξέλιξη προβληματίζει τον ίδιον, ο οποίος αισθάνεται την ανάγκη να υπενθυμίσει ότι είναι ιδρυτικός στέλεχος του ΑΚΡ.

Τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου έφερε σήμερα στο προσκήνιο η εφημερίδα Τζουμχουριγιέτ, η οποία εκφράζει τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το τουρκικό Προεδρικό σε ανακοινωθέν του επιχείρησε αμέσως να καθησυχάσει την τουρκική κοινωνία. Σύμφωνα με τον κύκλο του Τούρκου Προέδρου δεν τίθεται ζήτημα αναταραχής και ανωμαλίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Οι εξηγήσεις του τουρκικού Προεδρικού δεν κατάφεραν να τερματίσουν τις φήμες, οι οποίες αφορούν το πολιτικό μέλλον του κ. Γκιουλ και της Τουρκίας. Πλέον, διάφοροι αναλυτές τονίζουν ότι ο κ. Γκιουλ βρίσκεται ένα βήμα πριν την ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα. Την ίδια στιγμή, ένας στενός φίλος και συνεργάτης του Τούρκου Προέδρου, ο δημοσιογράφος Φεχμί Κορού δέχεται πυρά και μετωπική επίθεση από την εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ», η οποία εκφράζει τις θέσεις της πρωθυπουργίας.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ