27 Δεκεμβρίου 2014

Πρόκληση Μπαρμπαρός: Στο Καστελλόριζο μετά την Κυπριακή ΑΟΖ

«Σκηνικό Ιμίων» στήνουν οι Τούρκοι στην κυπριακή ΑΟΖ - Προκλητική βόλτα του Barbaros κοντά στα οικόπεδο 2 (δείτε βίντεο)
Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες από την Τουρκική πρωτεύουσα για τις επόμενες κινήσεις του Μπαρμπαρός. Ενώ διπλωματικές πληροφορίες από χώρες με επιρροή στην Άγκυρα επιμένουν ότι η Τουρκία θα ανανεώσει την οδηγία NAVTEX που εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου, τουρκικά μέσα ενημέρωσης θέλουν το Μπαρμπαρός να μετακινείται με τη νέα χρονιά στα ανοιχτά του Καστελόριζου.
 Σύμφωνα με τις πληροφορίες με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα θα συντηρήσει σε ψηλά επίπεδα την ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη πίεση στην Λευκωσία, αλλά παράλληλα θα ναρκοθετήσει την προσπάθεια της Αθήνας να προχωρήσει, σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στην Τριμερή συνάντηση κορυφής του Καίρου, στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης. 
 Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί κάποια NAVTEX που να επιβεβαιώνει την πληροφορία αυτή, αλλά δεδομένου ότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει μέχρι και την παραμονή της πρωτοχρονιάς την μισή ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δε αποκλείεται ο νέος τουρκικός αιφνιδιασμός να εκδηλωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Και η νέα NAVTEX να περιλαμβάνει τόσο περιοχές της κυπριακής όσο και της Ελληνικής ΑΟΖ, παρά το Καστελόριζο. 
 
Το γεγονός δε ότι ο αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου προσγειώθηκε με ελικόπτερο στο «Barbaros» είναι ενδεικτικό των προθέσεων της Άγκυρα, όπως και οι χθεσινές του δηλώσεις, όπου ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν νομίζεται ότι θα εκτοπίσετε την Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο, απατάσθε οικτρά».
 
Η Λευκωσία τηρεί επί του παρόντος στάση αναμονής, περιμένοντας της κινήσεις της Άγκυρας, προκειμένου να καθορίσει και αυτή τα επόμενα βήματα της. Υπενθυμίζεται πως το Εθνικό Συμβούλιο έχει ομόφωνα υιοθετήσει τα μέτρα που εισηγήθηκε η κυβέρνηση για κορύφωση των αντιδράσεων έναντι των τουρκικών προκλήσεων. 
 
Σε ότι αφορά στην επανέναρξη των συνομιλιών, η θέση της Λευκωσίας παραμένει αναλλοίωτη. Όπως την επαναδιατύπωσε από την Νέα Υόρκη αλλά και μετά την επιστροφή του στην Κύπρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.