27 Δεκεμβρίου 2014

Νταβούτογλου στις καστανιές, Μποστάνογλου στο «Μπαρμπαρός» τα Χριστούγεννα Επίθεση φιλίας Νταβούτογλου στον Έβρο και βαρκάδα πρόκλησης στο Αιγαίο

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές Εβρου, επικοινώνησε με τον Αντώνη Σαμαρά και ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά» στα ελληνικά.
Αιφνιδιαστική επίσκεψη με θετικό πνεύμα πραγματοποίησε στο τελωνείο και το συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές του Εβρου ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Παρά τη νέα «επίθεση φιλίας» εκ μέρους του πρωθυπουργού της γείτονος, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο αρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, Μπουλέντ Μποστάνογλου, επιβιβάστηκε στο τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός»,το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 18 ναυτικών μιλίων από τη Λεμεσό. 
Ως γνωστόν, εξαιτίας της «εισβολής» του τουρκικού σκάφους, συνοδεία πολεμικών πλοίων, εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) εδώ και καιρό συνεχίζεται η ένταση στην περιοχή. Από τη μεριά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε χθες στη φρεγάτα «Ναβαρίνο» η οποία βρίσκεται εν πλω στο Αιγαίο. Εκεί παρέμεινε έως το βράδυ προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιχειρησιακές δραστηριότητες του Στόλου.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αποφάσισε να περάσει στις Καστανιές του Εβρου, για να ευχηθεί στους Ελληνες αξιωματικούς για τις γιορτές των Χριστουγέννων, όταν το μεσημέρι της Τετάρτης βρισκόταν σε προγραμματισμένη επίσκεψη στην Ανδριανούπολη, καθώς είχε επιστρέψει από το επίσημο ταξίδι του στα Σκόπια. Στην ολιγόλεπτη παρουσία του στον ελληνικό μεθοριακό σταθμό, συναντήθηκε με τον αστυνομικό διευθυντή και το στρατιωτικό διοικητή Ορεστιάδας, με τους οποίους αντάλλαξε δώρα και τους ευχήθηκε υγεία και ειρήνη. Η ολιγόλεπτη συνάντηση με τους δύο αξιωματικούς πραγματοποιήθηκε σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα και καλύφθηκε από τα πολυάριθμα τουρκικά τηλεοπτικά συνεργεία που τον ακολουθούσαν. Ο κ. Νταβούτογλου συνοδευόταν από τη σύζυγό του και τον υπουργό Υγείας της Τουρκίας, Μεχμέτ Μουεζίνογλου, ο οποίος κατάγεται από την Ελλάδα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, μόλις έμαθε ότι ο κ. Νταβούτογλου έφτασε στις Καστανιές, επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του. Μετά τις καθιερωμένες ανταλλαγές ευχών, ο Τούρκος πρωθυπουργός επεσήμανε στον Αντώνη Σαμαρά ότι στις αρχές του μήνα βρέθηκε στην Αθήνα και στο τέλος του μήνα στα σύνορα, και με χιούμορ αναρωτήθηκε: «Είμαι στην Ελλάδα ή στην Τουρκία;», βγάζοντας το συμπέρασμα ότι είναι στη μέση. Οι Ελληνες αξιωματικοί, βέβαια, έσπευσαν να τον διορθώσουν λέγοντάς του με χαμόγελο ότι βρίσκεται στην Ελλάδα και ο Νταβούτογλου χαμογέλασε και ολοκλήρωσε με νέες ευχές τη συνομιλία του με τον Σαμαρά. Θετική εντύπωση προκάλεσε πως ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλώντας ελληνικά ευχήθηκε σε όλους «Χρόνια Πολλά».

Σε ρότα αποχώρησης το «Μπαρμπαρός»
Για πιθανότητα αποχώρησης του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» από την Κύπρο εντός λίγων ημερών κάνουν αναφορά τα τουρκοκυπριακά Μέσα Ενημέρωσης, όπως και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Το απόγευμα της Παρασκευής ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Εργκιούν Ολγκούν, δήλωσε πως το «Μπαρμπαρός» θα αποχωρήσει από την περιοχή στις 30 Δεκεμβρίου. Την ημερομηνία αυτή λήγει άλλωστε η Navtex που είχε κηρύξει η Αγκυρα για τις έρευνες του σκάφους στα ανοιχτά της Κύπρου και μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί κάποια παράταση των ερευνών. Η ενδεχόμενη αποχώρηση του πλοίου από την περιοχή μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
Κωνσταντινούπολη, ανταπόκριση
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ