03 Μαΐου 2014

Ο Ερντογάν αναμένεται να διεκδικήσει την προεδρία

Από: SigmaLive/KYΠΕ
Μήνυμα ότι θα διεκδικήσει τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία τον ερχόμενο Αύγουστο στέλλει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές έπειτα από τη χθεσινοβραδινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) να διατηρήσει τον κανόνα του για τρεις θητείες μόνο στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Με βάση την απόφαση αυτή τόσο ο Ταγίπ Ερντογάν όσο και άλλοι 69 βουλευτές του κόμματός του δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν μια τέταρτη θητεία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στις εκλογές του 2015. Επομένως αυτή θα είναι και η τελευταία θητεία του Ταγίπ Ερντογάν ως Πρωθυπουργού, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, θεωρώντας ότι έχει λάβει πλέον τις αποφάσεις του και προετοιμάζεται για την προεδρία της χώρας. Εντός του ΑΚΡ εκφράστηκαν απόψεις για άρση του κανονισμού των τριών θητειών, ωστόσο ο Ταγίπ  Ερντογάν στήριξε συνέχιση του κανονισμού.

Στο παρασκήνιο σχολιάζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό με τον Τούρκο Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ. Εκτιμάται ότι έπειτα από την εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία θα ακολουθήσει μια περίοδος δοκιμασίας δέκα μηνών για τον Αμπτουλάχ Γκιουλ.
Μεταξύ των στελεχών του ΑΚΡ που δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν τέταρτη θητεία στις εκλογές του 2015 είναι και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποσντάγ, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Χουσεϊν Τσελίκ, ο πρόεδρος της Βουλής Τζεμίλ Τσιτσέκ, ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν, ο πρώην Υπουργός Συγκοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο Υπουργός ΕΕ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο Υπουργός Πολιτισμού Ομέρ Τσελίκ, ο πρώην Υπουργός Αθλητισμού Σουά