27 Φεβρουαρίου 2014

ΝΕΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Και δεύτερη συνομιλία Ερντογάν - υιού για μίζα


Και δεύτερο ηχητικό ντοκουμέντο ανέβασε στο YouTube ο «εφιάλτης» της οικογένειας Ερντογάν, «Haramzadeler», ο άγνωστος χρήστης που έχει ανάψει φωτιές στον Τούρκο πρωθυπουργό. Σε δίνη σκανδάλων διαφθοράς που τον αγγίζουν προσωπικά, βρίσκεται ο Τ. Ερντογάν μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία 
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20140226/engine/newego_LARGE_t_1101_54315597_type12713.jpgΣε δίνη σκανδάλων διαφθοράς που τον αγγίζουν προσωπικά, βρίσκεται ο Τ. Ερντογάν μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία Από τις συνομιλίες του Ερντογάν με τον γιο του Μπιλάλ προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός ζητά από τον γιο του να μη δεχθεί ένα χρηματικό ποσό που του προσφέρθηκε στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικής συμφωνίας, αλλά να ζητήσει περισσότερα χρήματα. Η νέα αυτή αποκάλυψη σφίγγει επικίνδυνα τη «θηλιά» γύρω από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ξεκίνησε από στελέχη της κυβέρνησής του που παρουσιάστηκαν μπλεγμένα σε υποθέσεις διαφθοράς, έφτασε στους γιους του που επίσης ελέγχονται για παράνομες δραστηριότητες (παράνομες οικοδομικές άδειες και μεταβιβάσεις ακινήτων, διασυνδέσεις με καταζητούμενους τρομοκράτες, αδικαιολόγητος πλουτισμός) και πλέον αγγίζει τον ίδιο τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Κι όλα αυτά μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τις δημοτικές εκλογές στις 30 Μαρτίου. Επιπλέον και σύμφωνα με την εφημερίδα «Sozcu», που πρόσκειται στην κεμαλική Κεντροαριστερά, δεν υπάρχουν μόνο ηχητικά αλλά και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που πιστοποιούν τις μεταφορές χρημάτων.
Συγκεκριμένα, λέγεται πως υπάρχει βίντεο που δείχνει πως τα χρήματα μεταφέρθηκαν με αυτοκίνητα στις 17 Δεκεμβρίου από τη βίλα του Τούρκου πρωθυπουργού στο σπίτι του στο Κισικλί. Το εν λόγω βίντεο λέγεται πως βρίσκεται ήδη στην κατοχή των δικαστικών αρχών, καθώς αποτελεί μέρος της δικογραφίας εναντίον του Μπιλάλ που κατηγορείται για υποθέσεις διαφθοράς.

Εν τω μεταξύ χθες κυβέρνηση και αντιπολίτευση συνέχισαν να ερίζουν με αμείωτη ένταση αναφορικά με την αυθεντικότητα της τηλεφωνικής συνομιλίας κατά την οποία ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται να δίνει οδηγίες στον Μπιλάλ να «ξεφορτωθεί» «μαύρα» λεφτά ύψους 1 δισ. δολαρίων. Ο Ερντογάν επιμένει πως πρόκειται για «κατασκευασμένο προϊόν μοντάζ», ωστόσο μέχρι χθες η κυβέρνηση δεν είχε ζητήσει επισήμως ούτε είχε αναθέσει σε κάποιον κρατικό φορέα την τεχνική εξέταση του ντοκουμέντου, μια εξέταση που θα μπορούσε εύκολα, μέσα σε λίγα λεπτά, να αποδείξει εάν η ηχογράφηση είναι αυθεντική ή όχι. Από την άλλη, το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) συνεχίζει να ασκεί πιέσεις στον Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος της παράταξης, Χαλούκ Κοτς, ζήτησε να δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνομιλιών που είχε ο Ερντογάν με τον υιό του το επίμαχο διήμερο 17-18 Δεκεμβρίου και να έρθουν στο φως τα περιουσιακά στοιχεία όλων των στενών συγγενών του Ερντογάν, τα ονόματα των οποίων αναφέρονται στις τηλεφωνικές συνομιλίες.

Παράλληλα χθες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στους δρόμους της Αγκυρας και της Κωνσταντινούπολης ζητώντας την άμεση παραίτηση του Ερντογάν. Στη διαδήλωση έδωσε το «παρών» και ο Μουσταφά Σαριγκιούλ, ο υποψήφιος του CHP για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος μάλιστα έχει μεγάλες πιθανότητες στις εκλογές του Μαρτίου να «αλώσει»την Πόλη απ' όπου ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ο Ερντογάν. Οι διάλογοι «Μην τα πάρεις. Ο,τι κι αν μας έχει υποσχεθεί, πρέπει να μας το φέρει. Αν δεν το φέρει, δεν υπάρχει ανάγκη να δεχτούμε», ακούγεται να λέει η φωνή που υποτίθεται ότι είναι του πρωθυπουργού. «Οι άλλοι μάς τα φέρνουν. Αυτός γιατί δεν το κάνει; Τι νομίζουν πως είναι αυτή η δουλειά;...Αλλά μην ανησυχείς, θα πέσουν τελικά στην αγκαλιά μας», λέει η ίδια φωνή. ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ-ΕΘΝΟΣ